Jurylid Cosby-zaak onthult: twee leden hielden veroordeling tegen, vechtpartij lag op de loer

De van aanranding beschuldigde acteur Bill Cosby heeft het aan twee juryleden te danken dat hij niet is veroordeeld. Het tweetal wilde tijdens de beraadslaging 'van geen wijken weten, wat er ook gebeurde', aldus een jurylid dat donderdag uit de school klapte tegen ABC News. Tijdens de 52 uur dat de jury zich beraadde, liepen de emoties zo hoog op dat juryleden regelmatig spontaan in huilen uitbarstten. Eén van hen sloeg uit frustratie hard op een betonnen muur.

Bill Cosby zaterdag bij de rechtbank. Beeld AFP

De jury in de rechtszaak tegen Cosby (79), bekend onder andere van de tv-serie The Cosby Show, kwam zaterdag na dagenlang beraad niet tot een uitspraak. De twaalf juryleden werden het in Norristown, in de staat Pennsylvania, niet unaniem eens over de vraag of de komiek schuldig was aan het aanranden van Andrea Constand. Het OM wil de zaak nu overdoen.

Bij het begin van het juryberaad, zo bleek uit een eerste stemming, waren alle juryleden van mening dat Cosby onschuldig was en dat hij moest worden vrijgesproken. De acteur wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van aanranding en verkrachting in de afgelopen decennia. Veel van die zaken zijn echter verjaard. In de rechtszaak draaide het alleen om de beschuldiging van Constand. Deze werknemer van Temple University zei dat Cosby haar in 2004 in zijn appartement had gedrogeerd en aangerand.

Constand verklaarde voor de rechtbank dat Cosby haar een slaapmiddel gaf waardoor ze zich niet kon verzetten. De acteur heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij zei dat Constand instemde met het seksueel contact. Hij zou haar toen benadryl hebben gegeven om haar op haar gemak te stellen en te kalmeren.

Andrea Constand, die Cosby heeft beschuldigd van onder andere aanranding, in het gerechtsgebouw in Norristown. Beeld AFP

Gevecht

Gaandeweg het juryberaad stelden steeds meer juryleden hun mening over Cosby bij. Uiteindelijk vonden tien van de twaalf leden dat de acteur schuldig was aan twee van de drie aanklachten. Slechts één lid van de jury meende dat Cosby schuldig was aan de derde aanklacht.

Volgens het jurylid dat met ABC News sprak, ondanks een verzoek van de rechter om níet uit de school te klappen, liepen de emoties hoog op tijdens de beraadslaging. 'Als wij door waren gegaan, was er beslist een gevecht geweest', zegt hij. 'Er stonden vijf agenten buiten bij de ingang en zij konden ons heel goed horen. De agenten keken steeds even om de hoek, omdat ze dachten dat we al met elkaar in gevecht waren.'

Na dertig uur beraad - gedurende vier dagen - lieten de juryleden de rechter weten dat ze er niet meer uitkwamen. Maar de rechter stuurde ze weer terug. Maar die twee extra dagen hielpen niet. De omstandigheden hielpen daar ook niet bij; de jury was ondergebracht in een veel te kleine kamer op zo'n vijfhonderd kilometer van hun woonplaats Pittsburgh. Ze moesten in deze kleine kamer oordelen over het lot van Cosby, nadat was gebleken dat de media in de grote conferentiezaal konden kijken waar het juryberaad eigenlijk zou plaatsvinden.

Fans van Cosby zijn blij als zaterdag bekend wordt bij het gerechtsgebouw in Norristown dat de rechtszaak nietig wordt verklaard. 'Wij houden van Bill Cosby', staat op hun t-shirt. Beeld AFP

Spontaan in huilen uit

'De leden konden niet eens ijsberen in de kamer', aldus het jurylid. 'Ze liepen daarom in cirkels op de plek waar ze stonden, ze werden helemaal gek.' Mensen barstten ook spontaan in huilen uit op momenten dat we niet eens over de zaak spraken.' Over de collega die uit woede op de betonnen muur sloeg, zegt het jurylid: 'Ik denk dat hij zijn pink heeft gebroken.'

Op zaterdag besloot rechter Steven O'Neill de rechtszaak maar nietig te verklaren. Aanklager Kevin Steele kondigde hierop aan dat hij Cosby opnieuw wil gaan berechten. Dit proces moet binnen vier maanden beginnen.

De jury bestond uit zeven mannen en vrouwen. Volgens het jurylid dat met het nieuwsprogramma sprak, zijn de voormalige juryleden inmiddels weer gekalmeerd. Volgens het jurylid hebben de meeste leden nog contact met elkaar, telefonisch of via sms'jes.

Andrew Wyatt, woordvoerder van Cosby, balt zaterdag de vuist als hij zaterdag het gerechtsgebouw uitkomt met dxe acteur. Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden