Jury wijst vijf titels aan voor beste levensverhaal

AMSTERDAM - Een jury onder leiding van voormalig SCP-directeur Paul Schnabel heeft bekendgemaakt welke vijf titels zijn genomineerd voor de Biografieprijs 2014.

Het gaat om Branie. Het leven van Mina Kruseman (1839-1922) van Annet Mooij (uitgeverij Balans), De geest in dit huis is liefderijk. Het leven en De Werkplaats van Kees Boeke (1884-1966) van Daniela Hooghiemstra (Arbeiderspers), De gefnuikte arend. Het leven van Willem Bilderdijk van Rick Honings en Peter van Zonneveld (Prometheus/Bert Bakker), Marten Toonder. Biografie van Wim Hazeu (Bezige Bij) en Revolte is leven. Biografie van Theun de Vries (1907-2005). Op 14 april wordt de winnende biografie bekendgemaakt.

De Biografieprijs is, met de Jong Talentprijs voor masterscripties, onderdeel van de Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs. Hij wordt elke twee jaar toegekend aan de beste Nederlandstalige biografie. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 15 duizend euro. In 2012 werd de Biografieprijs toegekend aan Eva Rover voor de biografie van Helena Kröller-Müller. Jolande Withuis won in 2010 de eerste Biografieprijs met haar boek over het leven van verzetsman Pim Boellaard.

De prijs wordt beschikbaar gesteld door de Stichting Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs en is een eerbetoon aan 'soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema. (1917-2007). Oud-verzetsman Hazelhoff Roelfzema schreef zelf meerdere boeken. In de laatste fase van zijn leven hielp hij onbekende schrijvers met het vinden van een uitgever. De naar hem vernoemde stichting zet dit werk postuum voort. Ze stelt zich ten doel 'een bijdrage te leveren aan de studie naar en de voortleving van de nagedachtenis van belangrijke of bijzondere figuren in onze samenleving'.

De jury bestaat, naast Paul Schnabel, uit de historica Els Kloek, classicus en auteur Luc Devoldere en schrijfster Marja Pruis.

Op 7 april wordt bekendgemaakt wie de genomineerden zijn voor de Erik Hazelhoff Jong Talentprijs.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden