Jury: Pandy en dochter schuldig aan zes moorden

Een volksjury van de rechtbank in Brussel heeft de Hongaarse dominee Andras Pandy en zijn dochter Agnes dinsdag schuldig bevonden aan meervoudige moord....

Van onze correspondent Rob Gollin

Pandy zou in de tweede helft van de jaren tachtig tot zijn gruweldaden zijn gekomen uit vrees dat bekend raakte dat hij bij een van zijn stiefdochters een zoon had verwekt. Agnes werkte mee omdat ze volledig onder invloed stond van haar vader.

Lijken zijn nooit gevonden. Volgens verklaringen van Agnes zijn de slachtoffers doodgeschoten of met een hamer de schedel ingeslagen, waarna lichaamsdelen in zakken bij een slachthuis werden geplaatst. Andere restanten zijn opgelost in het bijtende zuur van een gootsteenontstopper.

Pandy noemde de rechtszaak een 'heksenproces'. Agnes betuigde spijt. Volgens haar advocaat heeft ze in die periode als een robot gehandeld.

Dat er geen spoor is teruggevonden van de slachtoffers pleit de verdachten niet vrij, verklaarde de openbare aanklager in Brussel, Alain Winants, begin deze week. Het zou juist de zorgvuldigheid illustreren waarmee de dominee te werk ging. Hij had al lang van tevoren bedacht wat er met de lichamen moest gebeuren. Volgens Winants zijn er behalve de belastende verklaringen van zijn dochter ook tal van andere aanwijzingen. Dagboeken van Pandy bevatten aantekeningen die betrekking hadden op de moorden. Hij huurde acteurs in die de rol van de verdwenen familieleden moesten spelen. Hoewel Winants ook Agnes schuldig verklaarde, liet hij doorschemeren dat zij een mildere straf verdient. Zij koos de rol van onderworpene, dat was haar 'overlevingsstrategie'.

De advocaten van Andras en Agnes hadden om vrijspraak gevraagd wegens gebrek aan bewijs. 'Dit dossier diende slechts om het blazoen van justitie op te poetsen na de blunders in het onderzoek naar Marc Dutroux.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden