Jury-Dutroux doet mogelijk vandaag uitspraak

De jury van het proces-Dutroux is woensdagochtend begonnen aan haar derde dag van beraadslagingen over de 243 schuldvragen. De verwachting is dat de twaalf gezworenen later vandaag hun werk afronden. Maar een deadline is hen niet opgelegd...

Sinds maandag half tien verblijft de jury – vier vrouwen en acht mannen – in totale afzondering in de streng bewaakte legerkazerne Bastin in Stockem (nabij Aarlen). Als alle vragen hebben beantwoord, zal de vrouwelijke voorzitter van de jury de antwoorden voorlezen op de schuldvragen over de ontvoeringen, opsluitingen, verkrachtingen, moorden en diefstallen. De vier verdachten – Marc Dutroux, Michelle Martin, Michel Lelièvre en Michel Nihoul zijn daarbij niet aanwezig.

Na voorlezing van deze vragen, zullen de drie rechters onder voorzitterschap van Stéphane Goux zich terugtrekken voor de hoogte van de straffen. Dit is feitelijk een ‘optelsom’ voor elk van de beklaagden van alle vragen waar ‘schuldig’ en ‘onschuldig’ op is geantwoord.

Vanwege de beschuldiging van moord, riskeert Marc Dutroux levenslang. Om te voorkomen dat hij ooit nog vrij komt, kan de jury hem ook nog ‘ter beschikking stellen van de regering’. De advocaten van Dutrouxs ex-vrouw Michelle Martin hebben medeplichtigheid gepleit voor de meeste opsluitingen van de zes ontvoerde meisjes, maar stellen dat zij niets te maken had met de opsluiting van Julie en Mélissa. Maar zelfs dan kan zij dertig jaar cel krijgen.

Dutrouxs handlanger, de drugsverslaafde Michel Lelièvre, wordt vervolgd voor verschillende ontvoeringen én opsluitingen. Daarvoor kan hij ook maximaal dertig jaar kan cel krijgen.

Michel Nihoul tenslotte, de onroerend-goedhandelaar die eerder al werd veroordeeld voor oplichting, riskeert voor drugshandel en zijn mogelijke betrokkenheid bij de ontvoeringen maximum twintig jaar celstraf. Tegen de veroordeling door een volksjury (hof van assisen) is geen hoger beroep mogelijk. Alleen kunnen verdachten in cassatie gaan wegens vormfouten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden