Juristen: heffing op transacties banken is in strijd met wet

De voorgenomen Europese belastingheffing op financiële transacties van banken en financiële instellingen is discriminerend voor landen die daar niet aan meedoen en daardoor in strijd met de wet. Dat stellen juristen in een advies op verzoek van de Europese Commissie.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - Hoewel het advies niet bindend is, maakt het de kans dat de Financiële Transactie Taks (FTT) er komt wel kleiner. Het Verenigd Koninkrijk en in mindere mate Nederland voerden al langer oppositie tegen de voorgenomen belasting. Voorstanders zijn onder meer Duitsland, Frankrijk en Italië.

De FTT zou financiële instellingen een 'eerlijk en substantieel deel laten bijdragen aan de publieke financiën', aldus het voorstel van Eurocommissaris Semeta. Ook zou de heffing een rem moeten zetten op flitshandel, die gebaseerd is op vele duizenden transacties per seconde. Die dragen niet bij aan de 'echte economie' of aan de efficiency van de financiële markt, vindt Semeta.

Volgens de eerste plannen zou 30 tot 35 miljard euro worden binnengehaald met een heffing van 0,1 procent op effecten en 0,01 procent op derivaten. De opbrengst zou al minder worden wanneer met eerder ingebrachte bezwaren rekening wordt gehouden. Nederland wil bijvoorbeeld dat pensioenfondsen worden uitgezonderd.

Volgens de Europese juristen kan geen belasting worden geheven in landen die het voorstel zelf niet ondertekenen, want in het Europese voorstel wel zou gebeuren. Om te voorkomen dat financiële instellingen hun transacties zouden verplaatsen naar een beurs buiten Europa, was de vestigingsplaats van de instelling bepalend, ongeacht of de transactie via Londen of Tokio zou lopen.

Eurocommissaris Semeta houdt vol dat het voorstel 'juridisch gezond' is en niet strijdig met Europese verdragen, zo liet hij dinsdag weten. Een variant op de belasting komt er mogelijk in de vorm van een minder ingrijpende 'beurszegel' op transacties, zo verwachten financieel analisten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden