Juriste Gerechtshof Den Haag beschuldigt politie van racisme; politie ontkent en dient klacht in

Een 30-jarige zwarte medewerker van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag beweert slachtoffer te zijn van racistisch politiegeweld. Op Facebook doet ze uitgebreid verslag van de hardhandige aanpak van twee agenten nadat ze een rood stoplicht heeft genegeerd. De Haagse politie doet het relaas af als 'een valse aantijging' en heeft een klacht ingediend bij de president van het Gerechtshof.

Het Gerechtshof in Den Haag.Beeld ANP

Het is dinsdagmorgen 24 januari, 9.30 uur, als C.L., een Amerikaanse met Jamaicaanse voorouders, naar haar werk fietst. Om het Gerechtshof in Den Haag te bereiken, moet ze een druk kruispunt oversteken. Ze besluit met haar fiets aan de hand de oversteek te maken en negeert daarbij een rood stoplicht. Twee agenten spreken haar hierop aan. Ze vragen om haar identiteitspapieren, maar die heeft ze niet bij zich. In plaats daarvan toont L. haar pas van het Gerechtshof, waar ze voor een periode van elf maanden is aangesteld als juridisch medewerker. Ze stelt voor dat de agenten met haar meelopen naar haar werk, waar ze een kopie van haar identiteitspapieren kan laten zien.

Wat er daarna gebeurt, is onduidelijk. De verklaringen van L. en de politie staan haaks op elkaar. Volgens L. wordt ze gewelddadig bejegend, iets dat ze wijt aan haar huidskleur. 'Mijn armen werden in meerdere richtingen achter mijn rug gebonden', schrijft de juriste op Facebook. 'Ik werd tegen de auto gesmeten, op mijn benen geslagen, in mijn rug geduwd, er werd op mij gestaan. Ik werd in de handboeien geslagen en de auto in gesleurd. Ik huilde en smeekte hen (de agenten) om mij niet te arresteren.'

'Juriste verzette zich hevig'

De politie claimt dat L. is aangehouden omdat ze de verkeersveiligheid in gevaar heeft gebracht door het rode stoplicht te negeren. 'Een stadsbus', aldus de politieverklaring, 'mist de vrouw op een haar na'.

Uit camerabeelden zou volgens de politie blijken dat de agenten 'gedurende het hele incident zichtbaar rustig en beheerst te werk gaan'. De beelden worden niet naar buiten gebracht, maar zijn donderdag wel aan een beperkte groep journalisten getoond. Onder meer Monica Overdijkink van Omroep West was erbij. Volgens haar is op de geluidloze beelden duidelijk zichtbaar dat L. zich verzet tegen haar aanhouding. 'Het gesprek dat in eerste instantie plaatsvindt, verloopt rustig', aldus Overdijkink. 'Vervolgens parkeert L. haar fiets en wil ze weglopen. Een agent pakt haar bij de bovenarm om haar tegen te houden. Dat ontaardt in een worsteling. Daarna duurt het nog minuten voordat ze wordt meegenomen in de auto omdat ze zo hysterisch reageert.'

L., die aan Cambridge studeerde en in 2007 enige bekendheid geniet als Miss Jamaica, beweert dat haar voet klem kwam te zitten toen de agenten het portier dichtsloegen. De beelden, zo zegt Overdijkink van Omroep West, bewijzen het tegendeel. 'De deur ging heel soepel dicht.'

In de politiecel krijgt L. naar eigen zeggen te horen dat ze de agenten heeft bespuugd en geslagen, iets wat volgens haar een leugen is ('ik zou NOOIT op een mens spugen'). Ze vraagt herhaaldelijk of ze een telefoontje mag plegen om haar collega's van het Gerechtshof in te lichten. Na een uur mag ze bellen. Haar collega's halen haar op en ze mag gaan. De agenten die haar hebben gearresteerd, geven te kennen dat ze een boete kan verwachten. 'Ik voelde me zo vernederd', schrijft L. 'Toen ik naar buiten liep, voelde ik me getraumatiseerd.'

Valse aantijging

Volgens de politie heeft het hele incident, van de aanhouding tot de vrijlating, in totaal een uur en twintig minuten geduurd. De politie doet de verklaring van L. af als een 'valse aantijging' en heeft een klacht bij het Gerechtshof ingediend vanwege haar beschuldiging van racistisch politiegeweld. L. krijgt een proces-verbaal wegens het niet tonen van haar identiteitspapieren, maar zal niet worden bestraft voor haar 'gepleegde verzet', aldus de politie.

Het is niet bekend of L. de politieagenten zal aanklagen vanwege het voorval. De persvoorlichting van het Gerechtshof laat weten dat L. vandaag niet bereikbaar is voor commentaar.

De zaak heeft voor grote beroering gezorgd op sociale media. De verklaring van L. is op Facebook meer dan 3.800 keer gedeeld en heeft meer dan 1.500 reacties opgeleverd. Die waren donderdagochtend nog overwegend positief ('blijf volhouden'), maar krijgen door het verweer van de politie een steeds negatievere lading ('leugenaar'). Op Instagram wordt een foto verspreid waarop te zien is dat L. in een ziekenhuisbed aan bedrading hangt. Er is geen zichtbaar letsel.

Mitch Henriquez

In 2014 publiceert de Universiteit van Leiden een rapport met de conclusie dat er geen aanwijzingen zijn dat de politie in Den Haag zich structureel schuldig maakt aan etnisch profileren. Het rapport wordt later in twijfel getrokken door het onderzoeksbureau Jansen & Janssen, dat op basis van een WOB-verzoek achterhaalt dat de universiteit vooraf met de Haagse politie heeft afgesproken dat de conclusie aangepast zou worden als deze schadelijk zou zijn voor het imago van de politie. Een jaar later komt het korps in Den Haag opnieuw in opspraak. De Arubaan Mitch Henriquez komt in de zomer van 2015 bij een muziekfestival in Den Haag om het leven door hardhandig politie-optreden. Twee agenten worden in deze zaak strafrechtelijk vervolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden