Juridische strijd om wedstrijd coverbands

Wie mag doorgaan met The Clash, de talentenjacht voor coverbands? De schuldeisers van de failliete show of bedenker John van den Borne?

AMSTERDAM - Wie mag de volgende editie organiseren van The Clash of the Coverbands, de talentenjacht die wordt uitgezonden door Veronica? Rond het programma is een grimmige juridische strijd losgebrand. Aan de ene kant de schuldeisers van de failliete stichting The Clash of the Coverbands. Aan de andere kant de bedenker, oprichter, jurylid en directeur van de stichting John van den Borne, die zelf wil doorgaan met de wedstrijd.


Curator A.T. de Putter, afwikkelaar van het faillisement, heeft een aantal partijen aangewezen, om tijdelijk de bandcompetitie te organiseren. Daaronder bevindt zich een aantal schuldeisers van de failliete stichting, zoals geluidsbedrijven en een administratiebedrijf.


Afgelopen twee weekeinden vonden de eerste voorrondes van het nieuwe seizoen plaats. 'Het belangrijkste is dat de bands en locaties niet de dupe worden van het faillisement', zegt de curator. Bedenker Van den Borne meent dat alleen hij de wedstrijd mag organiseren.


Cruciaal is de vraag bij wie het intellectuele eigendomsrecht ligt. Hieronder vallen onder andere de naam, het beeldmerk en de domeinnaam van de website. Volgens Van den Borne zijn die eigendom van zijn bedrijf Artists&Bands. Volgens de schuldeisers heeft hij ze kort voor het faillissement onrechtmatig op zijn naam laten zetten.


Als de schuldeisers gelijk krijgen, wordt het intellectuele eigendom aan de hoogste bieder verkocht. Dat kan aan een van de schuldeisers zelf zijn. Van den Borne zinspeelt er daarom op dat zij de stichting bewust failliet hebben laten verklaren. 'Iedereen mag zijn eigen conclusie hieruit trekken', zegt hij. Een zakelijk conflict zou ten grondslag liggen aan de actie.


Dat er sprake zou zijn geweest van wanbeleid of zelfs onzuivere praktijken wijst Van den Borne resoluut van de hand. 'Ik vind de term karaktermoord hierop van toepassing', zegt hij. 'Ik heb tien jaar lang mijn ziel en zaligheid aan The Clash of the Coverbands gegeven.'


De stichting is volgens hem door een ongelukkige samenloop van omstandigheden in de problemen gekomen. Vorig jaar zomer organiseerde hij een serie buitenfestivals die vanwege regenval en extreme hitte te weinig bezoekers trok.


Van den Borne zegt dat de nu afgewerkte voorrondes zich niet The Clash of the Coverbands mogen noemen. De curator weerspreekt dat. Wel hebben zich drie bands uit de competitie teruggetrokken, volgens de curator na contact met Van den Borne.


De toekomst van de coverbandcompetitie is onzeker. De curator heeft de juridische bevoegdheid gekregen om bepaalde handelingen die Van den Borne in het zicht van het faillissement heeft verricht ongedaan te maken. Of de show daarna door kan gaan, durft hij niet te zeggen. 'De kopers en Van den Borne moeten daarover gaan procederen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden