Filmtips

Jurassic Park, Meet the Parents, The Escapist

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips op televisie op een rij.

Scène uit Jurassic Park. Beeld Jurassic Park

Jurassic Park (Steven Spielberg, 1993)
RTL 7, 20.30-23.05 uur

Jaws op het droge, zo classificeerde Steven Spielberg zijn dinousaurusfilmcyclus ooit zelf. Maar waar zijn suspensevolle haaienfilm tegenwoordig geprezen wordt om de - zeker voor een blockbuster - verfijnde psychologie van de personages, gaat Jurassic Park weinig dieper dan de semi-wetenschappelijke driestuiverroman van ­Michael Crichton, die als basis diende voor het script en zelf weeer sterk geïnspireerd was door Conan Doyles klassieke expeditieroman The Lost World (1912). Spielbergs prehistorische avontuur is een film als een kermisrit: vol daverende achtervolgingsscènes en levensechte dino's, maar ook met personages van bordkarton. Vanwege de realistische verbeelding van de scherpgetande oerfauna geldt de film in Hollywood als gamechanger - een film die een nieuw tijdperk inluidde. Ontevreden met het werk van zijn vertrouwde stopmotioncrew, die gewend was op schaal nagebouwde dinosauriërs beeldje voor beeldje te filmen, besloot Spielberg gaandeweg de productie meer en meer werk uit te besteden aan het computeranimatiebedrijf van vriend George Lucas. Juist de combinatie van oude en nieuwe technieken, waarbij computerkunst samenging met mechanische dinosauriërs (zoals de haaien in Jaws) en acteurs in raptorpak, maakte Jurassic Park tot een mijlpaal. Desondanks telt de film slechts zes en een halve minuut aan computergeanimeerde beesten, op een speelduur van ruim twee uur.

Meet the Parents (Jay Roach, 2000)
RTL 5, 22.20-0.30 uur

Een jaar na Analyze This, waarin Robert De Niro als een ­Sopranos-achtig maffiafiguur op de sofa van een psychiater belandt, ­etaleerde De Niro opnieuw op geslaagde wijze zijn komische talent. Hij speelt de verrukkelijk stugge schoonvader van Ben Stiller, een neuroot die zich een film lang geen houding weet te geven tegenover de familie van zijn geliefde. De Niro's heerlijke rol was overigens voor een groot deel aan het sterke scenario te danken, want daarna ging het hopeloos mis. Meet the ­Parents kreeg met Meet the Fockers (2004) en Meet the Parents: Little Fockers (2010) twee onvoorstelbaar gezapige vervolgen, beiden opnieuw met De Niro, die voor zijn rol, dat wel, een fortuin ontving.

The Escapist (Rupert Wyatt, 2008)
RTL 7, 23.05-1.10 uur

Weinig arena's lenen zich zo goed voor een geslaagde genrefilm als de gevangenis. Zodra de held die naast de samenleving bestaande biotoop van misdadigers en bewaarders binnenstapt, treedt het collectieve filmgeheugen in werking. Al die andere gevangenisfilms creëren automatisch een verwachtingpatroon, waarmee het voor een begaafd scenarist fijn spelen is. Dat kan intens drama opleveren, zoals in Un ­prophète, maar ook hapklaar entertainment, zoals in de oeverloos lang uitgemolken, maar aanvankelijk inventief vertelde tv-serie Prison Break. Dit Britse The Escapist voegt, als soort van noviteit, enkele bovennatuurlijke elementen toe aan het genre. Aan het einde - wanneer de ontsnapping van een clubje gevangenen is volbracht - kantelt plots het perspectief van deze ­gevangenisfilm, met een aan Night Shyamalans spookthriller-succes The Sixth Sense ontleend foefje. En de ontsnapping vindt al vroeg in het verhaal plaats, waarna via flashbacks in ietwat oubollige Guy Ritchie-stijl de rest van de vertelling uit de doeken wordt gedaan. Daarbij schuwt debuterend regisseur Rupert Wyatt geen enkel cliché: de rangorde van de gevangenen, het groentje en de douchescène, het samenstellen van een ontsnapteam (met excuusneger) - het komt allemaal braaf voorbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden