Juppé wint Republikeins tv-debat en zet stap richting Frans presidentschap

Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux, heeft een nieuwe stap gezet op weg naar het presidentschap van Frankrijk. Gisteravond won hij het eerste televisiedebat tussen de zeven kandidaten voor de voorverkiezingen van de Republikeinen. Van de kijkers vond 35 procent Juppé de meest overtuigende politicus, terwijl 21 procent voor zijn rivaal Sarkozy koos. De andere kandidaten bleven ver achter.

Peter Giesen
Alain Juppé tijdens het tv-debat. Beeld reuters
Alain Juppé tijdens het tv-debat.Beeld reuters

De rechtse voorverkiezingen worden in twee ronden gehouden op 20 en 27 november. De winnaar zal waarschijnlijk de volgende president van Frankrijk worden. De socialistische kandidaat - Hollande of iemand anders - lijkt bij voorbaat kansloos. Marine Le Pen zal waarschijnlijk in de eerste ronde de grootste zijn, maar in de tweede ronde worden verslagen door de Republikeinse kandidaat die ook de stemmen van (centrum-) linkse kiezers zal krijgen.

Het debat was een kijkcijferhit, bekeken door ruim een kwart van het tv-publiek. Erg spannend was het niet, oordeelden de media. De uitwisseling was voorgekookt en dichtgetimmerd met strenge regels. 'Een debat zonder passie en zonder uitglijders', oordeelde Le Parisien. De 71-jarige favoriet Alain Juppé hield zich rustig en wilde vooral geen fouten maken. Hij presenteerde zich als een stille en bindende kracht, 'in het jasje van Mitterrand', zoals het weekblad Le Point op zijn site schreef. Sarkozy maakte een gespannen en indruk en leek zich niet op zijn gemak te voelen, nu hij het podium moest delen met zijn tegenstrevers. Hij spreekt liever een zaal met enthousiaste aanhangers toe.

Het debat bracht weinig verrassingen. Op economisch gebied staan alle kandidaten een liberale koers voor. Op het gebied van immigratie is Sarkozy aanzienlijk radicaler dan Juppé. Maar het debat kwam pas tot ontbranding toen Bruno Le Maire, ex-minister onder Sarkozy, de kandidaten vroeg hun strafblad te overleggen. Een uithaal naar Alain Juppé, die in 2004 veroordeeld is wegens corruptie als medewerker van Jacques Chirac in de periode dat deze burgemeester van Parijs was. Juppé bleef rustig, als de man die na boetedoening is terug gekeerd: 'Als de Fransen vinden dat mijn fout me diskwalificeert, zullen ze me niet kiezen.'

Sarkozy werd geconfronteerd met de rechtszaken die tegen hem lopen. Zo is hij in staat van beschuldiging gesteld, omdat hij bij de presidentscampagne van 2012 aanzienlijk meer heeft uitgegeven dan wettelijk is toegestaan. Sarkozy viel terug op zijn vertrouwde verdediging. Zijn medewerkers zijn in de fout gegaan, hij wist van niets en voorts is hij het slachtoffer van linkse rechters die hem te grazen willen nemen.

Juppé (L) schudt de hand van Sarkozy. Beeld epa
Juppé (L) schudt de hand van Sarkozy.Beeld epa

Stagnatie

Niettemin verkeert Sarkozy in moeilijkheden. Na de zomer leek hij een geslaagde comeback te maken. Zijn programma in boekvorm, Tout pour la France, werd een bestseller en hij hield een toernee langs zalen met razend enthousiaste fans.

Inhoudelijk kroop hij dicht tegen het Front National aan, met geharnaste standpunten over identiteit en immigratie, zoals een verbod van de boerkini en de hoofddoek aan de universiteiten. Hij wilde het recht op gezinshereniging opschorten in afwachting van een nieuw Schengen-verdrag en radicale moslims preventief opsluiten in een Guantanamo à la Française. In de peilingen kwam hij op gelijke hoogte met Alain Juppé.

Maar de laatste weken stagneert zijn campagne. Juppé ligt weer ruim voor, met 42 tegen 28 procent in de eerste ronde. In de twee ronde, als er maar twee kandidaten overblijven, zou Juppé ruim winnen met 62 tegen 38 procent, omdat de stemmen van de afgevallen kandidaten merendeels naar Juppé gaan. 'Sarkozy heeft een fanclub in zijn eigen partij', zei politicoloog en opinie-onderzoeker Pascal Perrineau onlangs tijdens een perslunch. Een harde kern beschouwt de ex-president als een Messias. Maar 80 procent van de Fransen wil niet dat hij terugkeert. Perrineau: 'Ook bij grote delen van rechts heerst een stemming van tout sauf Sarkozy, iedereen behalve Sarkozy.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden