Juppé paait sociale partners met arbeidstijdverkorting

De Franse premier Alain Juppé heeft donderdag de door stakingen afgedwongen sociale topontmoeting gehouden met vakbonden en werkgevers. Op de agenda stonden het terugdringen van de werkloosheid vooral van jongeren, arbeidstijdverkorting en het stimuleren van de economie....

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

PARIJS

Over het hervormingsplan van het sociale stelsel wilde Juppé niet praten, ondanks aandringen van de bonden. Ook voor salariseisen en het verhoging van minimumlonen was geen plaats.

'Een nieuwe start', noemde Juppé de top op het bordes van zijn ambtspaleis omringd door de leiders van bonden en werkgevers. 'Hiermee moet een nieuwe fase beginnen in de relatie tussen de regering en de sociale partners', zei de premier in een poging om het sociale klimaat enigszins te kalmeren.

Juppé beloofde dat de sociale premies zullen worden bevroren. De premier pleitte verder voor het terugbrengen van de arbeidstijd. Dat moet gedecentraliseerd gebeuren en in overleg tussen de sociale partners. Minister van Defensie Millon lanceerde gisteren, met toestemming van Juppé, een initiatief in de regio Rhone-Alpes waar hij president is. Millon stelde voor de arbeidsweek in de private sector terug te brengen tot 32 uur, met betaling van 35 uur. Het voorstel is door de regionale raad aangenomen, maar door ondernemers verworpen.

De bonden zijn voorstander van arbeidstijdverkorting. De werkgevers zijn huiverig. Marc Blondel van Force Ouvrière pleit voor het wettelijk terugbrengen van de werkweek in vijf jaar tijd met één uur per jaar, met behoud van salaris.

Op het terrein van de werkloosheid noemde de premier het in dienst nemen van jongeren een 'sociale verplichting' voor de overheid en de bedrijven. In één jaar tijd moeten door extra stimuleringsmaatregelen 250 duizend jongeren een baan vinden. De werkloosheid van jongeren tot 25 jaar bedraagt met 23 procent haast het dubbele van de algemene werkloosheid (13 procent).

Voor het stimuleren van de economie heeft de regering slechts beperkte maatregelen in petto. Er wordt gedacht een het vrijmaken van spaarfondsen bij de bedrijven. Een maatregel die door de regering-Balladur werd genomen, zonder veel resultaat. Verder moet de koopkracht van de salaristrekkers iets worden verhoogd, door het spreiden van sociale premies over dividenden, uitkeringen en pensioenen.

De positie van Juppé is vlak voor de top enigszins aangetast door een twist in de conservatieve regeringsmeerderheid over de nieuwe sociale premie, de RSD, waarmee de schuld van het sociale stelsel moet worden terugbetaald.

Door het inzakken van de conjunctuur pleiten kopstukken van rechts, zoals minister van Transport Pons en oud-minister van Justitie Méhaignerie, voor uitstel van invoering van de RSD-premie. Juppé weigert echter gehoor te geven aan deze dissidenten. Uitstel van de RSD zou door de financiële markten worden afgestraft als terugkrabbelen op het hervormingsplan. De premie wordt per 1 januari geheven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden