Junta Nigeria arresteert leider moslims

De militaire junta van Nigeria heeft zaterdag de machtige sultan van Sokoto, Ibrahim Dasuki, afgezet en gearresteerd. De sultan bekleedt de hoogste religieuze positie voor moslims in Nigeria....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

LAGOS

Het afzetten van Dasuki was volgens diplomaten geen verrassing. Zij noemen zijn relatie met de militaire leider, generaal Sani Abacha, ijzig. Dasuki's zoon wordt gezocht voor een vermeende couppoging tegen Abacha vorig jaar.

Er loopt een onderzoek tegen Dusaki naar zijn betrokkenheid bij enige failliete banken. Volgens de militaire bestuurder kolonel Muazu werd Dasuki afgezet omdat hij geen respect zou hebben voor het constitutioneel gezag en zou hebben deelgenomen aan subversieve activiteiten tegen de regering.

Muazu gaf bovendien als redenen voor het verwijderen van de sultan dat hij had gereisd zonder toestemming en dat hij geld had misbruikt dat door buitenlandse donoren was geschonken voor het bouwen van moskeeën en scholen.

Volgens de Nigeriaanse pers wordt Dasuki er tevens van beschuldigd een rol te hebben gespeeld bij het Saudische besluit duizenden Nigeriaanse pelgrims niet tot Mekka toe te laten uit vrees voor de epidemie van hersenvliesontsteking die in noord-Nigeria heerst.

Dasuki's benoeming in 1988 was zeer omstreden. De toenmalige militaire regering van generaal Babangida zou er een belangrijke hand in hebben gehad. De benoeming van Dasuki leidde tot ernstige rellen waarbij vele doden vielen.

Dasuki, 72, is een rijke, in het Westen opgeleide zakenman en tevens moslimgeleerde. De traditioneel ingestelde moslims waren bang dat zijn moderne achtergrond zou leiden tot ondermijning van diepgewortelde religieuze en culturele tradities. Dasuki is een afstammeling van Usman dan Fodio, de religieuze hervormer die in de achttiende eeuw een heilige oorlog leidde om in westelijk Afrika een islamitisch rijk te stichten.

De omstreden sultan wist de oorspronkelijke weerstand tegen hem grotendeels te overwinnen, maar een groep van religieuze extremisten bleef zich tegen hem verzetten.

Bijna de helft van de Nigerianen is moslim, ook generaal Abacha. Het noorden van Nigeria is overwegend islamitisch, het zuiden overwegend christelijk. Dasuki, een bepleiter van religieuze tolerantie, heeft gezegd dat de etnische en religieuze conflicten in noord-Nigeria de overgang van een militaire naar een burgerregering in de weg staan.

Maccido is de negentiende sultan van Sokoto. Volgens ooggetuigen verdrongen honderden mensen, onder wie de voormalige president Shagari en de Nigeriaanse ambassadeur in Zuid-Afrika, zich voor de centrale moskee om de bekendmaking van de benoeming van de nieuwe sultan te vernemen. Maccido geldt als een zeer populair religieuze leider.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden