'Junta Guinee verantwoordelijk voor bloedbad’

De militaire machthebbers in Guinee zijn verantwoordelijk voor het bloedbad van eind september, waarbij 156 aanhangers van de oppositie werden vermoord of vermist zijn geraakt. Dat bleek uit een maandag vrijgegeven rapport van een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties.

ANPReuters en AFP

Het document zou zaterdag naar de Veiligheidsraad zijn gestuurd. De identiteit van 156 vermoorde of vermiste personen is vastgesteld en zeker 109 vrouwen werden slachtoffer van ‘verkrachting en ander seksueel geweld, waaronder seksuele verminking en seksslavernij’. Het rapport spreekt over ‘misdaden tegen de menselijkheid’. Er is volgens de onderzoekers genoeg bewijs verzameld om aan te nemen dat president Moussa Dadis Camara achter het geweld zat, samen met andere leidinggevenden.

Veiligheidstroepen schoten op 28 september met scherp op mensen die een oppositiebijeenkomst bijwoonden in een stadion in Conakry, de hoofdstad van het West-Afrikaanse land. De militairen maakten zich ook schuldig aan (groeps)verkrachtingen van ongeveer 190 vrouwen en meisjes. Een aantal van hen werd in het stadion verkracht en vermoord.

Het door VN-topman Ban Ki-moon geautoriseerde rapport stelt dat sprake is geweest van ‘systematische’ en ‘georganiseerde’ moorden op bepaalde delen van de bevolking. De onderzoekers roepen het Internationaal Strafhof in Den Haag op om actie te ondernemen tegen Camara en andere leidinggevenden in Guinee.

Camara verblijft op het moment in Marokko, waar hij herstelt van de verwondingen die hij begin deze maand opliep tijdens een aanslag op zijn leven in Conakry. Luitenant Toumba Diakite heeft bekend dat hij Camara heeft neergeschoten, omdat deze hem de schuld zou willen geven voor het bloedbad. De aanslag werd gepleegd toen de VN-onderzoekers in het land waren om de moordpartij in het stadion en de achtergrond en nasleep daarvan te onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden