Junks trekken naar cameraloze enclave

Ondanks het warme, drukkende weer zit er helemaal niemand op het terras van 't Oude Tramhuys. Dat is niet zo vreemd....

De boulevard langs de Westersingel, bedoeld als grandioze entree tot het Rotterdamse stadscentrum, wordt op deze dinsdagmiddag even onder hoge druk schoongespoten. Dus ligt hier, helemaal aan het einde van de singel, een decimeters dikke laag drab te dobberen. Precies in het midden drijft een bolle vis met daarop wat vliegjes. Het stinkt.

Bewoners van de wijk Middelland/Nieuwe Westen, een paar kilometer verder, moeten zich wel eens voelen als de uitbaters van 't Oude Tramhuys. 't Afvoerputje, noemen ze hun wijk cynisch. De veelal allochtone ondernemers hebben het gevoel dat ze tegen de bierkaai vechten. Steeds meer gestoorden en criminelen stromen de wijk in. Tegelijk stromen kapitaalkrachtigen en allerlei instituties als postkantoren de wijk uit.

Al twee jaar lang is de gemeente bezig aan een grote schoonmaakactie om de diverse brandpunten van overlast verlichting te bieden. Een van de instrumenten om ongewenste elementen wijken uit te krijgen, is het plaatsen van camera's. Ze werden onder meer neergezet in het Saftlevenkwartier en later op de Keileweg, ten zuiden en ten westen van deze wijk.

De Chinezen op de West-Kruiskade schreeuwden moord en brand. Ongure types uit de Saftlevenbuurt, op de vlucht voor camera's, kwamen nu hun kant op. Winkeliers werden beroofd, of moesten zich met hun dagopbrengst door een haag van bedelende junks wurmen. Een maand geleden kwamen daar nog enkele tientallen notoire overlastgevers bij, die de aanpalende deelgemeente Delfshaven niet meer in mochten.

Deze week zijn er dan eindelijk camera's geplaatst op de West-Kruiskade en het Tiendplein, ten oosten van Middelland/Nieuwe Westen. Daar is het nu rustiger. En zo is Middelland/Nieuwe Westen verworden tot een eenzame, cameraloze enclave.

''t Is nog erger dan het lijkt', zegt Toine Schreuder, opbouwwerker in het Nieuwe Westen. 'We hebben dubbel last van dat cameratoezicht elders. Niet alleen vluchten de junks hierheen, camera bewaking brengt ook nog extra politieinzet met zich mee. Dus de politie, die wij híer hard nodig hebben, is dáár hard bezig.'

Dat extra actie ook in Middelland/Nieuwe Westen nodig is, staat buiten kijf. De cijfers onderbouwen Schreuders betoog. Nog maar een paar maanden geleden scoorde deze wijk een schamele 0,59 op de Rotterdamse veiligheidsindex. Dat was voor 2001 de allerslechtste score op een schaal die tot vijf liep.

'Ze zijn wel hard bezig om er iets aan te doen', zegt Schreuder. 'In september wordt dan eindelijk, na zes jaar studeren, het wijkveiligheidsplan gepresenteerd. En dan de uitvoering nog. We hopen er maar het beste van.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden