Junioren-duo op avontuur in Polen

Douaniers aan de Duits-Poolse grens hielden met een starre bureaucratische aanpak, bekend en berucht uit de tijd voor het openen van het ijzeren gordijn, de bussen met deelnemers aan het wereldkampioenschap voor juniorparen urenlang vast....

Kees Tammens

Vanaf kwart over elf in de avond tot halfvier in de nacht bridge gaat je niet in de koude kleren zitten. Naast de opwinding van het spelen in een belangrijk internationaal toernooi speelde de vermoeidheid een bepalende rol. Vooral de laatkomers konden vreemde misgrepen dikwijls niet vermijden. Het late uur maakte de beginfase van het WK voor de 220 paren tot een loodzware opgave.

Zaterdag 7 juli een inspannende en enerverende dag met twee zittingen van 28 spellen. Een snikhete speelzaal in een heuse arena. Kibitzers aan tafel en Poolse toeschouwers op de tribune volgden op de voet de halsbrekende toeren van de spelers en speelsters tot en met vijfentwintig jaar.

Polen houden van bridge, leren het spel thuis of op school. De enthousiaste kijkers bogen zich over de omheining om vooral niets te missen. Veelzeggende blikken en kritische analyses na een al dan niet geslaagd avontuur.

Bridge als kijksport bleek aantrekkelijk. Tot en met het laatste spel op zondag 8 juli genoot iedereen met volle teugen van het helse spektakel met jeugdig allooi.

Sjoert Brink en Bas Drijver maakten vorig jaar deel uit van het Nederlandse team dat als tweede eindigde bij het EK. Twintig en eenentwintig jaar jong gelden zij als een grote belofte binnen het nationale topbridge. Beide spelers, zij het in andere combinaties, maakten afgelopen seizoen ook deel uit van de kernploeg. In Stargard sloegen zij zich voortreffelijk door de lastige en vervelende startproblemen heen en bezetten zaterdagmorgen de zesde plaats. Brink/Drijver begonnen vol overgave aan een furieuze inhaalrace en voor aanvang van de vierde en laatste zitting was de achterstand op het leidende paar geslonken tot de top van één spel. De spanning steeg gestaag, al denderden ook de Oostenrijkers Schifko/Gloyer onverminderd hard door.

Huizenhoge scores tijdens de laatste vier spellen bleken voor het Nederlandse paar net niet voldoende het laatste gaatje te overbruggen zodat het achter het Oostenrijkse paar genoegen moest nemen met het zilver.

De lange hete zomer is voor de Nederlandse junioren nog niet ten einde. Begin augustus reizen zij naar Rio de Janeiro om in het WK voor juniorenlandenteams op jacht te gaan naar de ultieme prijs.

Na alle consternatie bij aanvang van het toernooi kregen de junioren vlak na de aftrap een serie woeste verdelingen opgedist. In diagram 1 zaten er geen dertien maar zesentwintig slagen in het spel.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- 3* pas

4* 4SA pas 5*

dbl pas pas pas

Op bijna tafels een identiek begin. Sommige noordspelers durfden het kwetsbaar niet aan om de zes-vijf in de strijd te werpen en moesten dit met -510 bekopen.

West nam een eenzijdige beslissing - *HB10 voor de ruitenkleur van noord vormen nauwelijks verdedigende waardes - en zag dat na de uitkomst van *H de leider de troeven trok, de snit op *H nam voor alle dertien slagen en +1150.

west noord oost zuid

-- -- 3* pas

4* 4SA pas 5*

pas pas 5* pas

pas pas -- --

Een andere west liet zijn partner meedenken en oost die helemaal niets zag in het tegenspelen van 5*, koos voor het redden met 5*. Een lucratief redbod dan wel. Zuid kwam uit met *H, getroefd in oost, waarna deze keer oost-west met zeven slagen in schoppen en zes in harten dertien slagen opeisten.

west noord oost zuid

-- -- 3* pas

4* 4SA pas 5*

5* dbl pas pas

pas -- -- --

De west die na het steunen van de schoppen met 5* een voorstel voor een andere troefkleur deed trok de hoofdprijs. Noord besloot tot een vreemd uitziend doublet en kwam met een kleine klaveren uit, met de intentie van een schoppenintroever. De leider troefde in de dummy, nam de snit op *H en eindigde met twee gedoubleerde overslagen voor +850.

Op de frequentiestaat van dit spel een bonte lijst van getallen: het begon met 6*-gedoubleerd met een overslag voor +1740 in noord-zuid en eindigde met -1210 van 6*-gedoubleerd in oost-west.

Sjoert Brink en Bas Drijver speelden voortdurend een agressief spelletje. In diagram 2 koppelden zij inzicht en moed aan techniek.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- pas 1* 1*

1SA 2* pas pas

dbl pas pas pas

West, Drijver, meende in 1SA wel een overslag zou maken voor +120 en wilde op voorhand niet genoegen nemen met een ongedoubleerde downslag tegen 2* en +100. Hij kwam uit met een kleine troef voor *V in de dummy. De leider vervolgde met *H voor het aas van west die *9 in speelde voor *V van zuid die schoppen doorspeelde, voor *B in oost, Brink. Troef na was voor *H van west en een derde troefronde voor *B in de dummy. De leider mocht *V maken, maar kwam nooit verder dan vier ruitenslagen, *V, *H en een schoppenslag zodat het Nederlandse paar de gewenste +200 mocht noteren.

Naast techniek en tactiek is handigheid in een parenwedstrijd een eerste vereiste voor succes. Bas Drijver draaide in diagram 3 de tegenspelers met groot resultaat een rad voor ogen.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- 1* -- 1SA

pas 3* pas 3SA

pas pas pas --

De Nederlandse junioren namen tijdens het bieden met gemak de eerste horde. Zowel in de hartenmanche als die in SA zijn elf slagen, en met +460 versla je nu eenmaal +450. West kwam uit met een kleine schoppen, via *B voor de heer van zuid. Harten boer, gesneden, gevolgd door een tweede snit. Het afspelen van een lange kleur bleek eens te meer uitermate hinderlijk voor de tegenspelers. Harten aas en nog drie keer harten voerde de druk hoog op. De leider, Drijver, gooide uit zuid drie ruiten af en een schoppen. Oost bekende twee keer op harten en gooide vervolgens twee klaveren, een - kostbare - schoppen, en nog een klaveren weg. West bekende drie keer op de harten en koos vervolgens voor een ruiten, een schoppen en zat op de laatste harten voor het blok. Uiteindelijk zette hij *H sec. Zuid had dit nauwgezet gevolgd, deblokkeerde *A, zag de heer vallen, klaveren aas en klaveren naar *H om de inmiddels hoge *V te spelen. West moest van *V10 en *V bijspelen. Hij koos voor *10 zodat de leider met *A7 de laatste twee slagen maakte voor +520 en alle 218 matchpoints.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden