'Junglesyndroom' bij militairen heeft geen eenduidige oorzaak

Onafhankelijk medisch- en psychisch onderzoek bij 27 militairen die zeggen te lijden aan het zogeheten 'junglesyndroom', heeft niet aangetoond dat er een gemeenschappelijke ziekteverwekker is....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt. De vakcentrales van overheidspersoneel toonden zich gisteren tevreden dat Defensie de klachten serieus neemt. Maar zij vinden wel dat de hulpverleners in de krijgsmacht hun sceptische houding moeten laten varen.

De 27 militairen, van wie de meesten zes maanden hebben gediend in Cambodja en Thailand, zullen nu niet meer als groep maar individueel door Defensie worden geholpen. Doel is de militairen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. De vooruitzichten daarop zijn goed, aldus de directeur-generaal personeel van Defensie.

In totaal hebben zich 130 militairen bij de grootste bond, de AFMP, gemeld. Allen hebben na uitzending naar het buitenland last van chronische vermoeidheid. AFMP-voorzitter Snoep zei te verwachten dat dit aantal nog zal oplopen naar driehonderd. Veel militairen hebben het in eerste instantie niet aangedurfd met hun klachten naar buiten te komen, uit vrees voor het verliezen van hun baan.

De klachten van de onderzochte groep militairen verschillen naar aard en intensiteit, en variëren van ernstige of snelle vermoeidheid en koorts tot concentratiestoornissen, hoofdpijnklachten, spierpijn en slapeloosheid.

Bij twee leden van de onderzochte groep is gebleken dat hun klachten lijken op het chronisch vermoeidheidssyndroom. Twee anderen lijden vermoedelijk aan posttraumatische stress.

De onderzoekers van het Reinier de Graafziekenhuis in Delft wijzen erop dat uit andere onderzoeken is gebleken dat een samenhang tussen de klachten en het gebruik van Lariam onwaarschijnlijk is. Duizend leden van het Amerikaanse Peace-corps hebben langdurig gebruik gemaakt van Lariam (één pil per week), zonder dat er sprake was van klachten.

Ook Franse troepen die langdurig in Cambodja hebben gediend en het middel gebruikten, hebben geen klachten geuit. Vakbondsman Snoep heeft van bonden in het buitenland vernomen dat zij het syndroom niet kennen.

Het 'junglesyndroom', dat door Defensie het 'Cambodja-klachtencomplex' wordt genoemd, lijkt op het Golfsyndroom waaraan enkele duizenden Amerikaanse militairen lijden. Het ziektebeeld is hetzelfde. Ondanks uitgebreid onderzoek is ook in de VS geen enkelvoudig ziektebeeld vastgesteld. Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt verder dat veel klachten na verloop van tijd afnemen of geheel verdwijnen, aldus Defensie. President Clinton heeft een onafhankelijke commissie ingesteld die verder onderzoek doet naar het Golfsyndroom.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden