'Jungle van Calais' mag gedeeltelijk worden ontruimd

Een groot deel van de 'jungle' van Calais mag ontruimd worden. Alleen openbare voorzieningen zoals een school, een kerk, een theater en een bibliotheek mogen blijven staan. De woonhutjes, restaurants en winkels moeten verdwijnen.

Beeld reuters

Dat heeft de rechter in Lille gisteren bepaald. De Franse staat kondigde twee weken geleden aan dat het zuidelijke deel van de jungle ontruimd moest worden. Volgens de staat woonden er duizend migranten, voor wie alternatieve opvang beschikbaar was. Migranten en hulpverleningsorganisaties probeerden dit dinsdag in kort geding te voorkomen. Volgens hen bedraagt het werkelijk aantal inwoners 3500, zodat het aanbod aan alternatieve opvang schromelijk tekort zou schieten.

Gisteren gaf de rechter de staat gelijk: het zuidelijk deel van de jungle mag ontruimd worden. De autoriteiten lieten weten dat zij niet meteen tot een grootscheepse evacuatie zullen overgaan. 'De migranten zullen niet met bulldozers verspreid worden', zei minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Ook de prefect van het departement Pas de Calais kondigde een 'stapsgewijze' aan.

Containerdorp
Medewerkers van de immigratiedienst zullen migranten ervan proberen te overtuigen dat het beter is te kiezen voor opvang elders, in het nieuwe containerdorp naast de jungle of in tijdelijke opvang elders in Frankrijk. De afgelopen maanden zijn bijna 2700 migranten op deze wijze overreed om de jungle te verlaten, zeggen de autoriteiten. 'We zullen alle middelen gebruiken om de migranten te overtuigen. We zullen de tijd nemen die daarvoor nodig is', aldus een woordvoerder van de prefectuur van Pas de Calais.

Volgens de planning zal het drie weken duren voordat het zuidelijke deel van de jungle leeg is. Pas dan zullen de bulldozers verschijnen. Op soortgelijke wijze werd eerder een strook van honderd meter langs de weg naar de haven ontruimd.

Oost west, Calais Best

Fotograaf Henk Wildschut komt al sinds 2011 in Calais. Hij zou hoe de bewoners een stad creëerden. Lees hier het scrollverhaal en bekijk de foto's.

Het onafwendbare einde van de jungle van Calais

'De jungle is moe. Toen ik er voor de eerste keer kwam, in september 2014, blaakte iedereen die ik sprak van optimisme', schrijft Volkskrantcorrespondent Peter Giesen.

Beeld reuters

Nieuwe jungles

In een volgende fase zal ook het laatste deel van de jungle moeten verdwijnen, zodat alleen het containerkamp en een opvangcentrum open blijven, met een capaciteit van tweeduizend plaatsen. In de zomer van 2015 verbleven er naar schatting zes- tot zevenduizend migranten in de jungle, de laatste tijd was de populatie teruggelopen tot ongeveer vierduizend. Veel migranten voelen weinig voor het aanbod van de Franse staat, omdat ze geen asiel in Frankrijk willen aanvragen.

Ze willen de vrijheid behouden om te proberen naar Engeland te komen. Daarom vrezen de autoriteiten de opkomst van nieuwe jungles, elders langs de Franse en Belgische kust. Ook de druk op het binnenkort te openen tentenkamp van Artsen Zonder Grenzen in Grande Synthe, bij Duinkerken, zou flink kunnen toenemen.

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden