Juncker verwacht geen domino-effect in andere landenBRUSSEL
De leiders van de Europese Unie hebben hun ‘teleurstelling’ uitgesproken over de uitslag van het Franse referendum. Maar in een gezamenlijke verklaring lieten Commissievoorzitter José Barroso, parlementsvoorzitter Josep Borrell en Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier die dit halfjaar EU-voorzitter is, weten dat zij toch willen dat ook de andere EU-landen...
‘Wij betreuren de keuze van een land dat al vijftig jaar lang een van de voornaamste motoren van de bouw van onze gemeenschappelijke toekomst vormt’, zeiden de drie in hun verklaring. Maar ze wezen erop dat negen andere EU-landen, die bij elkaar 49 procent van de totale EU-bevolking vertegenwoordigen, de Grondwet inmiddels wel hebben goedgekeurd.
Vorige week suggereerde Juncker dat de Fransen in het geval van een nee nog eens naar de stembus zouden moeten gaan, zoals ook gebeurde nadat Ierland het Verdrag van Nice had afgewezen. Maar zover durfde het EU-trio in hun gemeenschappelijke verklaring niet te gaan. Ze constateerden slechts dat de uitslag van het Franse referendum een ‘grondige analyse’ verdient.
Volgens Barroso is het ‘onmogelijk’ om over de Grondwet te heronderhandelen. ‘Er hebben mensen tegen gestemd omdat ze minder Europa willen. En er zijn mensen die tegen hebben gestemd omdat ze juist méér Europa willen.’ Juncker verwacht geen domino-effect in andere landen, zoals in Nederland. ‘Elk land moet zijn eigen keuze maken.’
Barroso ontkende dat de Europese Commissie te weinig heeft gedaan om de Grondwet te propageren. ‘De Commissie heeft een belangrijke bijdrage aan het debat gehad, voorzover we daarom werden gevraagd,’ zei hij. Daarmee leek hij te zinspelen op de Franse weigering hem een grote rol in de campagne te laten spelen, uit vrees voor een averechts effect.
Ook de leider van de socialistische fractie in het Europees Parlement, Martin Schulz, vond dat de EU-landen gewoon moeten doorgaan met het ratificatieproces. Afgezien van Nederland moeten nog dertien landen zich over de Grondwet uitspreken. ‘De strijd gaat voort. Het ratificatieproces moet doorgaan omdat alle landen zich moeten kunnen uitspreken’, reageerde hij. Schulz erkende dat de uitslag een ‘klap voor de Europese integratie’ is.
Bart Dirks
Bert Lanting