Juncker: 'Nederlands nee kan leiden tot continentale crisis'

Een Nederlands nee tijdens het Oekraïne-referendum op 6 april 'kan de deur openen naar een grote continentale crisis'. Dat zegt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, in een interview met NRC.

Jean-Claude Juncker deze week in de Eerste Kamer in Den Haag Beeld null
Jean-Claude Juncker deze week in de Eerste Kamer in Den Haag

'Rusland zou de vruchten plukken van een gemakkelijke overwinning' als de Nederlandse kiezer het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU afwijst. 'Ik heb geen kritiek op het politieke systeem in Nederland, of op deze mogelijkheid om zich uit te spreken, maar ik zeg wel: kijk uit, dit kan het evenwicht in Europa veranderen.'

Volgens Juncker zou het koren op de molen zijn van populisten die de EU willen opblazen. 'Laten we het referendum niet veranderen in een referendum over Europa', zegt Juncker. 'Ik hoop van harte dat [Nederlanders] niet nee zullen zeggen om redenen die niets met het verdrag zelf te maken hebben.'

Volgens Juncker moeten politici die het akkoord hebben ondertekend, het ook verdedigen. Op de vraag of 'zijn vriend' Mark Rutte het akkoord dus moet gaan verdedigen, antwoordt hij: 'Ik verwacht niet dat hij het tegenovergestelde zal doen'.

Ja-kamp

Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne kan best door het ja-kamp worden gewonnen. Voorstanders van het verdrag putten hoop uit een vertrouwelijke peiling die uitwijst dat veel sceptische Nederlanders op inhoud zijn te overtuigen.

Het referendum is te winnen maar dan moet het ja-kamp wel uit zijn schulp kruipen, schrijft Martin Sommer. (+)

GeenPeil

Onder de naam GeenPeil verzamelden tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne in het najaar razendsnel zo'n 400 duizend handtekeningen, ruim voldoende voor een volksraadpleging. Het referendum staat gepland voor 6 april. De belangrijkste grief van het nee-kamp luidt dat een corrupt en instabiel Oekraïne met dit verdrag de EU in wordt gerommeld. Andere bezwaren: het is niet in het Nederlandse belang om hier geld in te steken, met visumvrijheid halen we ellende in huis en dit verdrag gaat geen stabiliteit maar juist moeilijkheden met de Russische president Poetin opleveren.

Dit zijn ongegronde angsten, menen voorstanders. Joshua Livestro van opiniesite Jalta.nl richtte samen met Michiel van Hulten, Brussels lobbyist en voormalig PvdA-voorzitter, de stichting Stem Voor Nederland op. Ze hopen voorstanders te verenigen in een ja-campagne. Livestro, in 2005 nog tegen de Europese Grondwet, meent dat dit verdrag steun verdient. 'Het is niet de Magna Carta, maar alles afwegend is het gewoon een goed verdrag.' Hij geeft toe op achterstand te staan, maar denkt het nee-kamp nog gemakkelijk te kunnen inhalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden