Juncker houdt rekening met latere start Commissie

De nieuwe Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker zou mogelijk later dan 1 november van start gaan. Juncker houdt er rekening mee dat het goedkeuringsproces van zijn team commissarissen door het Europees Parlement (EP) voor vertraging gaat zorgen.

Redactie
Jean-Claude Juncker Beeld belga
Jean-Claude JunckerBeeld belga

Dat stelde Junckers woordvoerder donderdag. 'Er is een risico dat de commissie niet op 1 november kan beginnen.'

Juncker maakte even later bekend dat de Sloveense kandidaat-commissaris Alenka Bratušek zich heeft teruggetrokken. De toekomstige voorzitter van de Europese Commissie wilde dat Bratušek vicevoorzitter zou worden in zijn nieuwe team met als portefeuille de Energie-Unie.

Bratušek lag bij het Europees Parlement echter zeer gevoelig omdat zij als oud-premier zichzelf zou hebben voorgedragen voor de Brusselse baan. Bovendien was haar optreden in de hoorzitting eerder deze week slecht, waarop de Europarlementariërs haar wegstemden.

'Ik heb veel respect voor het besluit van Alenka Bratušek om zich terug te trekken als vicevoorzitter', aldus Juncker in een persbericht. 'Met haar besluit helpt zij mij om de samenstelling van de Europese Commissie af te ronden.'

De weg is namelijk nu vrij voor Slovenië om met een nieuwe kandidaat te komen. Juncker laat weten in nauw contact te staan met de Sloveense regering en met de leiders van de politieke partijen in het EU-parlement.
Deze nieuwe kandidaat zal ook door het EP worden gehoord in een hoorzitting. Afhankelijk van de kandidaat die Slovenië stuurt, krijgt deze de portefeuille van Bratušek. Anders moet Juncker met posten en taken gaan schuiven.

Als Slovenië een man stuurt, heeft Juncker een probleem. Zijn huidige team met Bratušek telde evenveel vrouwen als het huidige dagelijks bestuur van de EU en het EP zal naar verwachting geen team accepteren met minder vrouwelijke commissarissen. Er gaan al twee namen rond van mogelijke vrouwelijke kandidaten: de sociaaldemocrate Tanja Fajon, oud-journaliste en Europarlementariër, en de liberale Violeta Bulc, minister voor Ontwikkeling.

Een woordvoerder van Juncker had eerder op de dag nog gezegd dat Bratušek nog altijd kandidaat-commissaris was en dat Juncker achter zijn voorgestelde team en verdeling staat. Hij onderstreepte dat het EP geen individuele kandidaten naar huis kan sturen. Technisch klopt dit maar in het verleden zijn kandidaten vervangen na een nee-stem van de bevoegde commissies.

undefined

Frans Timmermans Beeld anp
Frans TimmermansBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden