Nieuwsgrensbewaking EU

Juncker: EU-landen hypocriet over versterking van de buitengrenzen

Jean-Claude Juncker heeft zich beklaagd over de houding van meerdere landen over een sterkere Europese grens- en kustwacht. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie maken EU-lidstaten zich schuldig aan ‘hemeltergende hypocrisie’, zo zegt hij in de Duitse krant Welt am Sonntag.

Jean-Claude Juncker tijdens een persconferentie in Brussel op 14 december 2018 Beeld REUTERS
Jean-Claude Juncker tijdens een persconferentie in Brussel op 14 december 2018Beeld REUTERS

De 28 landen kwamen eind juni overeen de Europese grens- en kustwacht Frontex snel uit te breiden om de buitengrenzen te versterken. Het stoort Juncker dat de EU inmiddels te hard van stapel zou lopen. ‘Nu zijn er plotseling zorgen van alle kanten. Dat het een inbreuk zou zijn op de soevereiniteit, dat alles veel te snel gaat en dat de aantallen te hoog gegrepen zijn. Dat is toch van een hemeltergende hypocrisie’, zegt hij.

Kosten en verlies van soevereiniteit

De Europese Commissie stelde in september voor de permanente reserve van Frontex van 1500 tot 10 duizend manschappen te verhogen tegen 2020. De kosten van deze EU-grenswachten zou de komende jaren bijna 12 miljard euro zijn. Meerdere EU-landen vonden dat te snel gaan. Oostenrijk, dat tot het einde van het jaar voorzitter van de EU is, stelde daarom voor de uitbreiding tot 2027 uit te smeren.

In de lidstaten groeit verzet tegen Junckers voorstel vanwege de kosten én het verlies aan soevereiniteit: in noodsituaties kunnen de Europese grenswachters de taken van de nationale douaniers overnemen. Als het betrokken EU-land dat zou blokkeren, kunnen de omliggende lidstaten grenscontroles herinvoeren waarmee het weigerende land tijdelijk uit de Schengenzone wordt gezet.

Migratie domineert het Europese en nationale politieke debat sinds 2015, het jaar dat circa 1 miljoen migranten de EU bereikten. Hoewel de aantallen sindsdien drastisch zijn gedaald, verdeelt de angst voor een nieuwe migratiegolf de lidstaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden