Juncker: 'Er komt geen verdrag als Frans niet akkoord gaat'

Frans Timmermans wordt als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie verantwoordelijk voor Duurzame Ontwikkeling. Ook zal hij Juncker gaan adviseren of de Commissie akkoord moet gaan met de omstreden geschillenregeling (ISDS) in een toekomstig Amerikaans-Europees vrijhandelsverdrag. Het Europees Parlement stemde vandaag in met de nieuwe Europese Commissie.

Juncker sprak vandaag het Europees Parlement toe in Straatsburg. Naast hem Frans Timmermans. Beeld reuters
Juncker sprak vandaag het Europees Parlement toe in Straatsburg. Naast hem Frans Timmermans.Beeld reuters

'Er komt geen geschillenregeling in het vrijhandelsverdrag als Frans er niet mee akkoord gaat', aldus Juncker.

Het klachtenmechanisme ISDS moet het mogelijk maken voor investeerders bij een speciaal tribunaal een schadeclaim in te dienen, wanneer door een nationale wets- of beleidswijziging de rechten van de investeerder zijn geschonden. De vrees bestaat dat dit de wetgeving van individuele lidstaten zal ondermijnen. 'Dat zal mijn Commissie niet accepteren', zei Juncker in zijn speech. 'Het uiteindelijke verdrag dat aan het parlement zal worden voorgelegd, zal niet toelaten dat geheime rechtbanken het laatste woord hebben in geschillen tussen investeerders en staten.'

Timmermans had al de portefeuilles Betere Regelgeving, Relaties met de Europese instellingen, Rechtsregels en Fundamentele Rechten gekregen. Nu krijgt hij ook Duurzame Ontwikkeling erbij. 'Media bestempelden hem als mijn rechterhand. Ik hoop dat hij af en toe ook mijn linkerhand zal zijn', grapte Juncker.

Juncker wil de EU tot koploper maken in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Zijn voorstellen over energiebesparing en duurzame energie gaan verder dan het klimaatpakket dat de huidige Commissie-Barroso begin dit jaar presenteerde - een pakket dat morgen door de regeringsleiders verder zal worden afgezwakt.

Timmermans krijgt de post Duurzaamheid, als waakhond voor de Spaanse commissaris Miguel Arias Cañete (Klimaat en Energie). Voor de sociaal-democraten lag de benoeming van Cañete zeer moeilijk, omdat hij nauwe banden met de olie-industrie zou hebben. Hij had tot voor kort aandelen in twee oliebedrijven. In ruil voor hun steun aan Cañete eisten de sociaal-democraten van Juncker dat Timmermans het duurzaamheidsbeleid bewaakt.

Smet op blazoen

Juncker maakte verder bekend dat de portefeuille burgerschap van de Hongaar Tibor Navracsics naar de Griek Dimitris Avramopoulos gaat. Het parlement had hierop aangedrongen vanwege de slechte reputatie van Navracsics' Fidesz-partij. De Hongaar behoudt Cultuur en Jongerenzaken en krijgt er Sport bij.

Volgens D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld, blijft de benoeming van Navracsics 'een smet op het blazoen van de Commissie' omdat de Hongaar zich 'in zijn periode als Hongaars minister nooit gecommitteerd heeft aan de Europese democratische waarden, de rechtstaat en grondrechten'. Ondanks dit bezwaar steunde D66 in het EP de Commissie.

Het parlement stemde vandaag officieel in met de nieuwe Europese Commissie. Juncker kreeg 423 stemmen voor, 209 tegen en 67 onthoudingen. Onder meer de Groenen, met GroenLinks in de gelederen, stemden tegen. Volgens GroenLinks-delegatieleider Bas Eickhout is Junckers team 'te weinig duurzaam, te weinig sociaal en teveel gebaseerd op politiek handjeklap'.

UKIP-leider Nigel Farage, leider van het anti-Europese blok in het parlement, liet weten tegen de Commissie te stemmen vanwege het ondemocratische karakter ervan. 'Neem de Britse Commissaris, Lord Hill. Hij is nog nooit in zijn leven gekozen. Niemand weet wie hij is. Hij zou eigenlijk Lord Who moeten heten.'

De fractievoorzitter van de christendemocraten (EVP) Manfred Weber zei blij te zijn met de komst van Timmermans. 'De Nederlandse regering heeft altijd gezegd dat Europa minder zou moeten doen. Mooi dat we nu Frans Timmermans hebben om dit om te zetten in daden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden