Juncker: Brexit brengt wereldwijde onzekerheid, maar EU blijft bestaan

Mochten de Britten later deze maand besluiten uit de Europese Unie te stappen, dan zal dat gepaard gaan met een periode van wereldwijde onzekerheid. En die onzekerheid moet worden voorkomen. Dat zei voorzitter van Europese Commissie Jean-Claude Juncker vandaag op een economisch forum in Rusland. Hij voegde daar aan toe dat een Brexit het voortbestaan van de EU niet in gevaar brengt.

EU-supporters op de Westminster Bridge in Londen.Beeld photo_news

De Britten stemmen op 23 juni in een referendum over het EU-lidmaatschap van hun land. Verschillende peilingen wijzen uit dat de beslissing over een vertrek uit de EU, allesbehalve een gelopen race is.

Volgens EU-president Donald Tusk zijn de polls weinig bemoedigend. 'Het is lastig om optimistisch te blijven', aldus Tusk. 'De kans op een vertrek is fiftyfifty, alles is nog mogelijk.' De Pool sprak vandaag op een persconferentie in de Finse hoofdstad Helsinki.

Eerder deze week was Tusk somber gestemd over de gevolgen voor de westerse beschaving. 'Als historicus vrees ik dat een Brexit niet alleen het begin van de ontmanteling van de EU zou kunnen betekenen, maar van de westerse politieke beschaving in zijn geheel.'

Brexiteers: pas in 2019 zelfstandig

Het Brexit-kamp zal na een overwinning bij het EU-referendum niet op stel en sprong uit de Europese Unie vertrekken. Pas in 2019 kan Groot-Brittannië weer geheel onafhankelijk zijn.

Economische rampspoed

De Britse premier Cameron hamert erop dat een vertrek uit de EU economische rampspoed inluidt. Vandaag bezoekt de conservatieve leider Gibraltar in het kader van de campagne om de Britten bij de EU te houden. De bewoners van Gibraltar vrezen geïsoleerd en berooid te raken zonder lidmaatschap van de Europese Unie.

'Met de EU staan we sterker tegenover Spanje', zegt vicepremier van Gibraltar, Joseph Garcia, vandaag in de Volkskrant.

Spanje sprak gisteren zijn ongenoegen uit over het bezoek van Cameron. Hij is de eerste Britse premier die de kroonkolonie bezoekt sinds 1968. Spanje claimt Gibraltar, maar dat werd bij de Vrede van Utrecht in 1713 deel van het Britse Rijk. Spanje had er toen al negen jaar niets in te brengen, want Gibraltar was in 1704 door Engelsen en Nederlanders ingenomen.

Brexit & Gibraltar

Nergens is de weerzin tegen een Brexit zo sterk als in Gibraltar. Zonder EU vreest de Britse enclave uitgeleverd te worden aan Spanje. 'Het wordt een ramp.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden