Jumbo-afperser veroordeeld tot acht jaar cel

De rechtbank in Groningen heeft de de 51-jarige Alex O. vrijdag veroordeeld tot 8 jaar cel omdat hij vorig jaar verschillende filialen van supermarktketen Jumbo heeft bedreigd. De rechtbank acht alle hem ten laste gelegde feiten overtuigend bewezen: afpersing, het opzettelijk teweeg brengen van een ontploffing en twee pogingen daartoe. Ook was hij volgens de rechter volledig toerekeningsvatbaar.

Redactie
Een Jumbo-filiaal in Groningen. Alle 579 Jumbo-supermarkten in Nederland kregen na de 'zichtbaar en onzichtbaar' extra beveiliging. Beeld anp
Een Jumbo-filiaal in Groningen. Alle 579 Jumbo-supermarkten in Nederland kregen na de 'zichtbaar en onzichtbaar' extra beveiliging.Beeld anp

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee vestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van één daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

Het Openbaar Ministerie had ook acht jaar cel geëist. Volgens de aanklager heeft de zaak voor veel maatschappelijke onrust gezorgd. 'Klanten en werknemers van Jumbo hebben maandenlang in spanning geleefd', aldus het OM eerder deze maand bij de bekendmaking van de strafeis. De rechter ging in die redenering mee. O. moet een schadevergoeding van ongeveer een ton betalen aan de winkels die schade leden.

Postzegel

O. ontkent dat hij de Jumbo-afperser is. Maar onder de postzegel die op de kaart in Zwolle zat werd zijn dna aangetroffen. Dat is volgens de rechtbank één van de belangrijkste bewijzen tegen hem. De kookwekkers die bij de bommen in Groningen werden gevonden, had de verdachte bij Blokker gekocht. Zijn vriendin verklaarde over deze wekkers bij de politie. Verder vond de politie in de woning waar O. woonde ook flessen met ingrediënten voor explosieven. Een van die stoffen, TATP, ook bekend als 'the mother of satan', wordt ook gebruikt door zelfmoordterroristen van IS.

De rechtbank wijst op het enorme gevaar dat hier vanuit ging. 'Dat er hierbij geen doden zijn gevallen, ligt zeker niet aan u'. Het explosief in Groningen dat niet tot ontploffing kwam had volgens de rechters een kracht van vijf tot acht handgranaten.

O. werd half oktober in Groningen opgepakt samen met zijn zoon. De transactiegegevens van de kookwekker hadden de politie naar hem toe geleid. De zoon werd niet vervolgd.

De afperser eiste een flink bedrag aan bitcoin, een digitale valuta, maar Jumbo weigerde dat te betalen.

Alex O. in de rechtbank. Beeld anp
Alex O. in de rechtbank.Beeld anp

Lees ook

Supermarktketen Jumbo werd met bommeldingen afgeperst. Hoe een kookwekker leidde naar de 'Jumbo-bomber'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden