'Jullie navelstreng trekt jullie nog steeds'

Buiten, te midden van barbequende Surinamers, wordt 'Vene' verafgood als een popster van het 'R & B-genre'. Geduw en getrek rond het staatshoofd....

Binnen, in een tent waar saté en Surinaamse koek rondgaat, danst Runaldo Ronald Venetiaan (65) op de tonen van het kaseko-nummer Nederland heeft mooie kasten, kasten met mooie mode. Een lied over de eerste kennismaking van Surinamers met de Zeedijk van de jaren zestig. Cabaretière J. Mathurin, bedenker van volksvrouw Taante, eerder tot de president: 'Hallo, m'n schat. Kom, ik ga je een brasa (omhelzing) geven. Je hebt het verdiend. Echt waar.'

Het 26ste Kwakoe-festival in de Bijlmer, zondag. De 'bevrijder van Suriname' wordt binnengehaald. Precies een jaar is hij in functie en het leek Venetiaan gepast om op zijn eerste reis naar het oude moederland de Surinaamse emigranten te ontmoeten. Dat kan nergens beter dan op Kwakoe, het grootste Surinaamse evenement. Maar het heldenonthaal dat het staatshoofd zondag urenlang ten deel viel, moet zelfs 'Vene' aangenaam verrast hebben.

Als een generaal die net een oorlog heeft gewonnen wandelde de president, voorafgegaan door de creoolse brassband Brotherhood, het terrein op. Wie geen glimp van hem opving, moest het doen met de tientallen Venetiaan-posters met de tekst 'Komen. Zien. Overwinnen'. Was het allemaal niet te veel, deze persoonsverheerlijking?

Kwakoe-voorzitter W. Kout vond het niet meer dan gerechtvaardigd dat de man die Suriname uit het slop wenst te halen, die zoveel Surinamers les heeft gegeven, zo werd bejegend. 'U bent een opleider van ons geweest', riep Kout naar de oud-leraar Venetiaan. 'Wij voelen ons één met u.'

Het staatshoofd, doorgaans een sobere en serieuze man, onderging het onthaal met zichtbaar genoegen.

Zelfs de Nederlandse politici, van de Amsterdamse burgemeester Cohen tot CDA-leider De Hoop Scheffer, lieten zich niet onbetuigd. 'U bent de president van het nieuwe Suriname', meende de CDA'er.

Hoe hoog gespannen de verwachtingen zijn van de Surinamers in Nederland bleek toen de Surinaamse burgemeester van Venhuizen Venetiaan opriep snel schoon schip te maken in het verpauperde geboorteland. 'Wij hopen dat u een einde maakt aan de vriendjespolitiek', zei burgervader R. Ho-Ten-Soeng onder luid gejoel.

Ook 'Taante' raakte een gevoelige snaar. 'Wij zijn met ons lichaam hier, maar onze geest is daar', hield ze de president voor. 'Dat is niet goed. Ruim alles op. Al maak je het met een tandenborstel schoon. Dan kom ik kijken in december.' Tegen de avond baant Venetiaan zich opnieuw door de tienduizenden, als een Surinaamse versie van Bill Clinton. Immer lachend en steeds bereid handen te schudden.

Voor zover het lijfwachten-duo Calor-Moniz dat tenminste toestond. Willy Arduin (52) zag hoe haar 75-jarige moeder glunderde toen Venetiaan haar handen beetpakte. 'Het is goed dat hij hier is gekomen, als een soort erkenning voor wat de Surinaamse Nederlanders betekenen. Want als wij onze portemonnee dichthouden, stort in Suriname de boel in elkaar.' In de VIP-tent weet Hilly Held (53) zomaar door te dringen tot de president. 'Ik heb hem wat advies gegeven, als gewone volksvrouw', zegt ze zonder blikken of blozen.

Venetiaan even later tot de mensenmassa: 'Jullie leven hier, maar jullie navelstreng trekt nog steeds aan jullie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden