Juliana vorstin van de sport

De regeringsperiode van koningin Juliana (1948-1980) was een sportieve bloeiperiode. Dat blijkt uit onderzoek van het sporthistorisch genootschap Gebroeders Van de Kerkhof uit Helmond....

De Willemien had in mei 1948 nog niet aangekondigd dat ze ermee zou ophouden, of Fanny Blankers-Koen snelde bij de Spelen van Londen naar vier gouden medailles. Dat gebeurde onder regentes Juliana, die tijdelijk de taken van haar zieke moeder had overgenomen waaronder dus ook het versturen van de felicitatietelegrammen.

In de jaren vijftig volgden de grote successen in de Tour de France, met onder meer de gele trui van Wim van Est (telegram) en diens val in het ravijn (telegram). Hare Majesteit was nog maar amper bekomen van de telegramlawine richting Frankrijk, of zij moest aan de bak vanwege Kees Verkerk en Ard Schenk, die zich halverwege de jaren zestig aandienden als schaatsheld en daarmee herhaaldelijk gefeliciteerd moesten worden. Ook Jan Janssen (Tourzege 1968) kreeg een telegram van Soestdijk.

In de jaren zeventig draaide de postdienst op het paleis helemaal overuren. De grote periode van het Nederlandse voetbal was aangebroken. Ook het Nederlandse wielrennen beleefde hoogtepunt na hoogtepunt. Europa Cups, WK-finales, tientallen etappezeges in de Tour en wereldtitels wielrennen bezorgden de koningin handenvol werk maar zij deed het met liefde.

Vermoeid legde Juliana in 1980 het conerend felicitatie-management over de Nederlandse sport in handen van Beatrix. De Tourzege van Joop Zoetemelk hoewel formeel vallend onder de nieuwe vorstin mag volgens s.g. Gebroeders van de Kerkhof worden gezien als een afscheidscadeau aan de oude vorstin, als dank voor de honderden gelukstelegrammen die vele uitgeputte sportharten deden opspringen van vreugde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden