Juliana-expositie in water gevallen

Door de bloedige actie van Karst T. weet bijna niemand dat op paleis Het Loo een nieuwe Juliana-expositie te zien is....

Apeldoorn Op het kruispunt voor de Naald in Apeldoorn speelde zich vandaag precies een week geleden het grote drama af rond Karst T. en zijn slachtoffers.

Even verderop, achter de muren van paleis Het Loo, voltrok zich vlak daarna een klein drama. Van de feestelijke aandacht voor een Juliana-expositie en de presentatie van een lijvig fotoboek over de Oranjes kwam niets terecht.

Renny van Heuven-van Nes (67) is er nog altijd een beetje beduusd van. Natuurlijk, de ene gebeurtenis staat in geen verhouding tot de andere. Maar toch. Om tien voor twaalf zat zij met een klein gezelschap in de Wilhelminazaal van Het Loo op koningin Beatrix te wachten. Het programma was al uitgelopen. Daar kwam weer een ernstig hoofd om de hoek van de deur. ‘De familie beraadt zich’, luidde de mededeling. Waarover zou spoedig blijken.

De kleinkinderen van koningin Beatrix zaten op het naburige Oude Loo te wachten tot het defilé begon. Daaraan voorafgaand zou de vorstin de nieuwe expositie over haar moeder openen. Het was deze Koninginnedag immers Juliana’s 100ste geboortedag. En voor Renny van Heuven was dit het moment, op haar laatste werkdag als conservator op Het Loo, dat haar levenswerk zou verschijnen. Tien jaar werkte zij aan even zo vele fototentoonstellingen in het museumpaleis. Nu liep het embargo af op het bijna vierhonderd pagina’s tellende overzichtswerk Het koninklijk fotoalbum. Oranje in beeld in de twintigste eeuw.

Maar het enige dat die middag nog in beeld kwam, was een zwarte Suzuki.

Het Koninklijk fotoalbum biedt een mengeling van officiële foto’s, persfotografie en familiekiekjes van de Oranjes. Van Heuven: ‘Johan ter Molen werd tien jaar geleden directeur hier. Hij vond het jammer dat Het Loo ophield bij Wilhelmina. We zijn exposities gaan maken met foto’s vanaf 1900, per keer een decennium. Niet Byzantijns of aanbiddelijk, maar alle facetten. Het boek is daarvan het resultaat.’

Ze roemt de samenwerking met Remco Crouwel en Peter Paul Huf (zonen van ontwerper Wim Crouwel en fotograaf Paul Huf), die boek en expositie vormgaven. Inhoudelijk is Van Heuven vooral tevreden over de medewerking die zij kreeg bij het afdrukken van informele foto’s uit privéalbums van de Oranjes. Zo knipte Claus Willem-Alexander op schoot bij Charlie Chaplin. Of die foto die Irene afstond, waarop zij tijdens het huwelijk van Beatrix en Claus staat afgebeeld in een rood zijden jurk van de beroemde Spanjaard Manuel Pertegaz. En dan die foto uit 1919 van Juliana’s ‘muizenpaleis’, het hok voor haar ‘damesmuizen’, waarbij zij schreef: ‘Mijn eerste kiekje’.

Ook de laatste foto van het boek is voor Van Heuven een bijzondere: de koninklijke familie bijeen in India tijdens de millenniumwisseling. Alleen prinses Marilène staat erop. De andere vrouwen die in de Oranjefamilie zouden introuwen, voor zover aanwezig, mochten nog niet poseren. ‘Als je bedenkt dat de familie sinds 2000 met meer dan twintig leden is uitgebreid, besef je de bijzondere positie van Juliana als enig kind.’

Ook bij de Juliana-expositie zijn twee boeken verschenen die met zorg zijn gemaakt. Van Heuven zegt te hopen dat de loop er nog in komt, want uitgeverij Toth en de gemeente Apeldoorn hebben fors in de projecten geïnvesteerd.

‘Ik zou trouwens die middag om drie uur in Hotel De Keizerskroon de beste foto’s van deze Koninginnedag uitzoeken. Die zouden die nacht naar de drukker gaan, zodat meteen zaterdag de gemeentelijke uitgave Vivat Oranje en Apeldoorn kon verschijnen. Ook al niet doorgegaan. Zo sneu allemaal.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden