Jules Verne

Een fijn ouderwetse hoorspelversie van Jules Vernes mooiste avontuur.

ERIK VAN DEN BERG

Jules Verne: Michael Strogoff, de koerier van de tsaar

****

Rubinstein; vijf cd's; euro 18,95.

De reis om de wereld in 80 dagen en 20.000 mijlen onder zee zijn misschien bekender, maar Jules Verne schreef geen mooier rodeoortjesverhaal dan Michael Strogoff, de koerier van de tsaar. Het in 1875 verschenen avontuur draait om de dappere jonge officier Strogoff, die door Alexander II, de 'tsaar aller Russen', op een levensgevaarlijke missie naar Oost-Siberië wordt gestuurd, achtervolgd door vileine Tataren (en ook, heel modern, door twee oorlogscorrespondenten).

De acteur en dramaturg Bob Geraerds bewerkte het verhaal in 1973 tot een hoorspel, dat met een illustere cast in elf delen door de TROS-radio werd uitgezonden. De opnamen, ongeschonden teruggevonden in de archieven van Beeld en Geluid, zijn nu door uitgeverij Rubinstein op vijf cd's als luisterboek uitgegeven.

Met de kozakkenzang en de roffelende paardenhoeven in de begintune weet je meteen: dit is een hoorspel zoals een hoorspel is bedoeld, met nét echte geluidseffecten, kunstig ingemonteerde muziekfragmenten, en een koor van puik articulerende stemmen. Die stemmen mogen ons intussen flink archaïsch in de oren klinken (tsaar John Soer lijkt een parodie op de Troonrede uit te spreken, als hij Strogoffs 'deur-zet-tings-ver-mo-gen' prijst), maar dat is juist het mooie.

Hoofdrolspeler Coen Flink, Johan te Slaa, Donald de Marcas, Jan Borkus en Herbert Joeks (die als journalistenkoppel een komische noot leveren) - ze vertegenwoordigen een verdwenen, bloemrijke, ouderwets doortimmerde toneelopvatting, die het Verniaanse proza ('Zoals moeder borsjt maakt, kan niemand het!') extra genoeglijk doet glimmen.

Het laatste deel, met akelig huilende wolven en knerpende sneeuw onder de arreslee, maakt vrolijke associaties los met De dodenrit van Verne-bewonderaar Drs P ('Trojka hier, trojka daar/ Zachtjes snort de samovaar') terwijl het stichtelijke slotwoord van de oude wijze vorst ook geheel volgens het boekje is: 'Met geweld valt bitter weinig te bereiken, ik vrees dat het nog véle generaties duurt voor de mensheid dit beseft.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden