'Juist Wilders kan iemand als Breivik temmen'

Als er in Noorwegen een Wilders was geweest, zou Breivik zich misschien bij zijn beweging hebben aangesloten. Juist Wilders kan mensen als Breivik temmen.

Geert Wilders. Beeld ap

Stel dat je gelooft in een dreigende islamisering van Europa. Stel dat je vindt dat die islamisering alleen met geweld kan worden tegengegaan. Stel dat je jezelf wijsmaakt dat je een moderne kruisridder bent. Tegen wie zou je dan ten strijde trekken? Neem je de wapens op tegen Saoedi-Arabië? Het land dat kapitalen besteedt aan het exporteren van de gruwelijke islam? Pleeg je een aanslag op een moskee, het symbool van de verfoeide religie? Richt je het vizier op vooraanstaande moslims? Zo niet Anders Behring Breivik. Hij concludeerde dat de strijd het beste gevoerd kon worden door bijna honderd sociaal-democratische jongeren te vermoorden. Als het niet zo gruwelijk was, zou het hilarisch zijn.

Toch schuilt er een logica in de waanzin van Breivik. In zijn rechts-radicale wereldbeeld is de haat jegens sociaal-democraten groter dan de haat jegens moslims. In het interview dat de terrorist met zichzelf heeft afgenomen, zegt hij ook dat hij moslims niet haat. Hij wil alleen dat ze zich voor honderd procent aanpassen of opkrassen. Zijn furie komt pas los als hij het heeft over partijen die duizenden moslims per jaar binnenlaten omdat dit voordeel oplevert bij de verkiezingen. Uit electoraal gewin verkwanselen ze hun land. In het manifest dat Breivik voor de aanslagen op internet publiceerde, staat een heuse Verraders Classificatie Lijst. Politici die zich niet weren tegen de islam horen tot de hoogste categorie. Maar ook journalisten en andere deelnemers aan het publieke debat die niet genoeg afstand nemen van de verfoeide godsdienst, verdienen de doodstraf. In het manifest wordt geschat dat in Europa zo'n 400 duizend mensen tot deze categorie behoren. Ook zij moeten dood.

Lafheid
Breivik is extreem, maar zijn logica klinkt maar al te bekend. Geert Wilders noemt de PvdA de Partij van de Arabieren, een partij die massa-immigratie bevorderde om zo verzekerd te zijn van 'islamitisch stemvee'. Voor zowel Breivik als Wilders is lafheid de grootste politieke zonde. Landverraders die niet vechten tegen de kolonisering door de moslims zijn daarom erger dan de moslimkolonisten. Zijn grootste minachting bewaart Wilders dan ook voor politici die dhimmi's zijn, politici die buigen voor de islam. De parallellen tussen Wilders en Breivik zijn talrijk. Beiden keren zich tegen internationalisme. Beiden geloven dat een gematigde islam niet bestaat.

Dat er veel overeenkomsten zijn in hun gedachtengoed wil niet zeggen dat Wilders verantwoordelijk is voor de massamoord van de Noorse terrorist. Dat is onzin. Ik heb een hekel aan guilt by association. Dierenactivisten zijn niet medeschuldig aan de moord door Volkert van der G. op Pim Fortuyn, moslims niet aan de moord op Van Gogh door Mohammed B. en Wilders niet aan de massamoord door Anders Behring Breivik. Ik durf zelfs het omgekeerde te beweren. Als er in Noorwegen een Wilders was geweest, zou Breivik zich misschien bij zijn beweging hebben aangesloten. Hij was een grote bewonderaar van Wilders. Parlementaire haat is duizend keer beter dan buitenparlementair geweld. Juist Wilders kan mensen als Breivik temmen. Het is precies om die reden dat ik na de moord op Van Gogh betreurde dat de Arabisch Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah in Nederland geen succes is geworden. De AEL zou de haat van Mohammed B. hebben kunnen kanaliseren. En meedoen aan het systeem is het beste medicijn tegen systeemhaat.

Decadent
Het manifest van Breivik laat wel zien hoe wereldvreemd het rechtsradicale gedachtengoed is. Het gaat meer over godsdienstoorlogen in de Middeleeuwen dan over het alledaagse leven in Noorwegen anno 2011. Het is een wereldbeeld dat in zijn afkeer van de islam juist het wereldbeeld van Al Qaida kopieert. Er is maar één interpretatie van de islam. Het Westen is decadent. En strijd bevrijdt. Het Westen moet juist een voorbeeld nemen aan Al Qaida. Breivik haat de sociaal-democraten of de culturele marxisten zoals hij ze noemt, bovenal omdat het van mannen watjes heeft gemaakt. Het rechtsradicalisme wil revanche voor de jaren zestig. Het wil afrekenen met het softe gepraat over respect, waardoor je niet mag zeggen wat je wil. Het wil afrekenen met het feminisme dat mannelijkheid verdacht heeft gemaakt.

Als Breivik één ding wilde bewijzen dan was het wel dat hij een echte vent is. Een vent die durft te vechten. En die mannelijkheid heeft hij bewezen door bijna honderd onschuldige, ongewapende, sociaal-democratische jongeren af te knallen. Eén voor één. Als het niet zo gruwelijk was, zou het pathetisch zijn.

Pieter Hilhorst

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden