Juist politiekorps Dallas is gemengd en modern

Micah X. Johnson, de man die in Dallas vijf agenten doodschoot en er zeven verwondde, was er op uit zoveel mogelijk blanke agenten te vermoorden. Het politiekorps van Dallas vormde daarvoor echter niet het meest logische doelwit. De top bestaat uit Afro-Amerikanen, en het korps hield er moderne politieopvattingen op na, waarbij vaak contact met buurtbewoners werd gezocht.

Luis Sone en zijn vriendin Maritza Garica rouwen om de vijf omgekomen politieagenten Beeld ap
Luis Sone en zijn vriendin Maritza Garica rouwen om de vijf omgekomen politieagentenBeeld ap

Dat wierp vruchten af. In 2014 was het aantal moorden in de stad op het laagste niveau sinds 1930, 'het jaar dat Bonny en Clyde elkaar in Dallas hebben ontmoet', zo scheef de Washington Post vorig jaar.

Hoofdcommissaris Brown toonde zich vrijdagmiddag emotioneel. 'Wij lijden pijn, onze agenten lijden pijn. We zijn hier kapot van.'

Brown kent het politiewerk van twee kanten. Nog geen zeven weken na zijn aantreden als politiecommissaris in 2010 werd zijn 27-jarige zoon door agenten doodgeschoten nadat hij een agent en een willekeurige voorbijganger had gedood.

Robot

De aanslag in Dallas was een van de zwaarste aanvallen op politiemannen in de moderne Amerikaanse geschiedenis. Bij eerdere schietpartijen, zoals in 1979 in Californië, kwamen tot vier agenten om.

Johnson, de vermoedelijk enige dader, werd na een paar uur durende patstelling in een parkeergarage, waarbij werd onderhandeld en geschoten, met hulp van een robot opgeblazen.

De 25-jarige Johnson, een Afro-Amerikaanse reservist van het leger die in een voorstad van Dallas bij zijn moeder woonde, had gedreigd nog zo veel mogelijk blanken te willen doden, 'vooral politieagenten'. Hij zei boos te zijn wegens 'Black Lives Matter', de leus waarmee de zwarte gemeenschap protesteert tegen zwarte slachtoffers van politiegeweld.

Hij had geen strafblad. Ook zijn er geen aanwijzingen dat hij banden had met extremistische of terroristische groeperingen. In de woning van Johnson werden wapens gevonden en materialen om explosieven mee te maken. Ook werd er munitie aangetroffen en kogelwerende vesten.

Meer over Dallas

Het verzet dat de dood door politiekogels van twee zwarte mannen deze week opriep, leek partijen samen te brengen. Wat nu daar vijf gedode witte agenten bij zijn gekomen? (+)

Wat gebeurde er precies in Dallas? Een reconstructie. (+)

Gewelddadige zwarte protesten door de jaren heen (+)

null Beeld ap
Beeld ap

Verachtelijk

De schutter opende het vuur toen een protest tegen politiegeweld vrijdag op zijn einde liep. Er liepen zo'n achthonderd demonstranten mee, begeleid door honderd agenten. Rond negen uur 's avonds werd het vuur geopend vanuit een parkeergarage.

Op beelden van omstanders is het oorlogsgeknetter van semi-automatische wapens te horen. In een andere video is te zien hoe een man op straat vanachter een pilaar aan het schieten is. Wanneer een politieagent hem nadert, ook onder dekking van een pilaar, loopt de man gedecideerd op de agent af en schiet hem van dichtbij in zijn rug.

President Obama veroordeelde de sluipschutter-achtige beschieting van de politiemannen en noemde de aanslag een 'gemene, berekende en verachtelijke aanval op de wetshandhaving'. Hij komt eerder terug van een reis naar Europa en bezoekt dan meteen Dallas.

Republikeins presidentskandidaat Donald Trump wist zich in te houden en kwam ook met een presidentieel aandoende verklaring. 'Gebeden en condoleances aan alle families die zo diep getroffen zijn door de verschrikkingen die we allemaal zien gebeuren in dit land', zei hij op Twitter. Na de aanslag in Orlando klopte Trump zich op borst, omdat hij 'gelijk gekregen' had. Dat kwam hem op veel kritiek te staan.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden