Juist onder pubers is het kalifaat populair

Beweringen & Bewijzen

 

In Nederland is een discussie losgebarsten over de vraag of men jihadisten op hun reis naar Syrië moet tegenhouden, dan wel vrije doorgang moet verlenen. In dat laatste geval wil men geen traan laten als die jihadisten worden doodgeschoten.

Premier Rutte is voorstander van de laat-maar-sneuvelen-strategie, terwijl vicepremier Asscher meent dat zulks niet overeenstemt met het regeringsbeleid. Eerder, na de aanslag in Parijs, had de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb al gezegd: 'Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden. Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja... mag ik het zo zeggen: rot toch op!'

Het maakte de burgemeester in één klap beroemd. Hij verkeerde daarna in het Witte Huis en verscheen ook nog eens op televisiestations over de hele wereld. Via de MEMRI-website (The Middle East Media Research Institute) zag ik een fragment uit het interview dat Aboutaleb heeft gegeven voor Alaan TV, een station uit de Verenigde Arabische Emiraten. Het interview is in het Arabisch en voorzien van Engelse ondertiteling. Onze burgemeester werkt hier zijn oprotstelling nog verder uit en noemt bij naam de oorden waar jihadisten naartoe kunnen oprotten.

'Pakistan, Afghanistan, Soedan, de Stille Oceaan, de Noordpool, of de Zuidpool...', zegt hij.

Die opsomming deed meteen mijn fantasie ontbranden en ik zag de jihadisten voor me ploeterend door het poolijs, een kalasjnikov op de rug, en schuilend in zo'n tentje waarin ooit de poolreiziger Scott is doodgevroren.

Eerlijk gezegd ligt mijn sympathie in deze kwestie eerder bij Aboutaleb en Rutte dan bij Asscher. De Duitse soldaat die in 1940 op de Grebbeberg is gesneuveld, kan zich op geen enkele onrechtvaardigheid beroepen. Als Günter Grass in 1943 een kogel in zijn kop had gekregen, zittend op een tank van de tiende SS-Panzer-Divisie Frundsberg, dan was er niets geweest om zich over te beklagen.

Zodra de oorlog voorbij is, ligt alles weer anders, maar iedere soldaat van een agressieve vijand die zich tijdens een oorlog over een vreemde grens waagt, moet er rekening mee houden dat hij kan worden getroffen door een kogel, die dubbel en dwars verdiend is.

Grass was 15 toen hij zich vrijwillig meldde voor dienst op een U-boot en 17 toen hij werd opgeroepen voor de Waffen-SS. Zijn leeftijd is een verontschuldiging, maar nu lees ik in De Telegraaf dat 'hordes pubers naar het kalifaat trekken'. Juist bij die leeftijdsgroep is IS erg populair. Vooral sensationele beelden van moordpartijen hebben een grote aantrekkingskracht. Met een camera op de loop van je geweer een geblinddoekte gevangene doodschieten, schijnt het geëigende middel te zijn om andere jongeren over te halen om aan de strijd mee te doen.

De puberteit is een raadselachtige periode in het leven van een mens. Het lichaam verandert en valt ten prooi aan allerlei groei-stuipen, waarbij een plotselinge haargroei de huid op de vreemdste plaatsen begint te bedekken. De uitdrukking 'de baard in de keel krijgen' is trefzeker in haar absurdistische symboliek.

De puberteit luidt tevens de opstand in tegen het ouderlijk gezag en vanuit dat oogpunt bezien, wordt de strijd voor het kalifaat begrijpelijker. De pubers van IS voeren in eerste instantie geen oorlog tegen het Westen of voor de islam, zij voeren voor alles een oorlog tegen hun eigen ouders, die als de eerste en tweede generatie emigranten naar Europa zijn gekomen, om zich daar - met nette kleren aan - te laten vernederen in allerlei tweederangs baantjes.

Let wel: deze redenering verklaart slechts waarom IS bij pubers populair is. Net als de Waffen-SS destijds wordt IS aangevoerd door volwassenen, die zo heilig geloven in een ideaal dat zij hun ondergeschikten weten aan te zetten tot de gruwelijkste misdaden.

Uit veel berichten - maar misschien is het propaganda - maak ik op dat het begint te kraken in de IS-gelederen. Dat is logisch als je dagelijks wordt gebombardeerd. Maar IS wordt niet alleen van buitenaf bedreigd, maar ook van binnenuit. Ontevredenheid over privileges roept verdeeldheid op, en het feit dat IS momenteel op grote schaal deserteurs liquideert, is een teken aan de wand. Daarom zou het mij niet verbazen als de strijd niet meer zo lang duurt en ineens is afgelopen door een plotselinge ineenstorting.

De vraag is dan: wat doen wij met de pubers die niet zijn gesneuveld? Ik ben ervoor om ze onder strikte voorwaarden - straf, werkkamp, begeleiding - weer op te nemen. Per slot is het met Günter Grass ook nog goed gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.