Juist nu moeten burgers leren om leugens van waarheid te onderscheiden

Kun je aan taalgebruik merken of mensen liegen? Forensisch psychologe Glynis Bogaard, in een artikel van Tonie Mudde donderdag in de Volkskrant, meent van niet.

Arnon Grunberg
Een naaste medewerker van Donald Trump heeft zondag de foutieve bezoekersaantallen van het Witte Huis over de inauguratie verdedigd. Volgens Kellyanne Conway bood de persvoorlichter een dag eerder 'alternatieve feiten'. Beeld afp
Een naaste medewerker van Donald Trump heeft zondag de foutieve bezoekersaantallen van het Witte Huis over de inauguratie verdedigd. Volgens Kellyanne Conway bood de persvoorlichter een dag eerder 'alternatieve feiten'.Beeld afp

Een waarheidspreker zou eerder zeggen: 'Ik zag de man wegrennen...' dan: 'De man rende weg.' Onwaar. Ook de gedachte dat iemand die liegt zijn verhaal nauwkeuriger heeft voorbereid dan iemand die de waarheid vertelt en zichzelf daarom minder zal corrigeren, is weliswaar betrouwbaarder, maar biedt eveneens geen garantie.

Bogaard concentreert zich op politiewerk, maar vrijwel iedereen probeert leugens van waarheid te onderscheiden. Macht en uiterlijkheden, de schijn van autoriteit, spelen een rol; een man in een pak geloven wij eerder dan een dakloze.

Als agenten en rechters het onderscheid tussen waarheid en leugen niet maken, functioneert het rechtssysteem niet. Als kiezers dat onderscheid niet maken, functioneert de democratie niet.

Journalisten en intellectuelen zouden juist nu burgers moeten leren om leugens van waarheid te onderscheiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden