Juist: dit is een luizenei

Een paalzittende alien met zes ogen? Mis, de geportretteerde is een stuk alledaagser.

Dirk Waterval
null Beeld Kevin Mackenzie, University of Aberdeen, Wellcome Images
Beeld Kevin Mackenzie, University of Aberdeen, Wellcome Images

In de groene tas, stevig vastgelijmd aan de rode stengel, bevindt zich een jeukend insect in de dop. Na ongeveer een week komt hij uit, en zet hij zijn tanden in je hoofdhuid. Juist: dit is een luizenei.

Een voor de foto afgeknipte en naderhand digitaal ingekleurde haar, dat is die stengel. Moederluis perst er haar nageslacht op, vergezeld van een soort secondelijm. Die maakt ze voor de zekerheid maar gelijk waterbestendig; je wast zo'n eitje niet zomaar weg. Lekker dicht bij de hoofdhuid, de warmte en vochtigheid daarvan werken als een couveuse voor de toekomstige hoofdhuidbewandelaar.

Waar de luis zich later zal voeden met het bloed van zijn gastheer, moet hij het voorlopig doen met het eten dat moeder heeft opgeslagen in zijn tijdelijke woning. De schil van de neet, zoals het eitje eigenlijk wordt genoemd, lijkt qua materiaal op de haar waaraan hij vast zit. Dat is niet toevallig. Wanneer je de neten met een chemisch goedje zou willen wegnemen, blijft er van het onderliggende kapsel ook niet veel over. Lang niet achterlijk dus, die luizen.

Maar wat is dat dekseltje bovenop, met die gaatjes? Buitenaardse waarnemingstechnieken dringen zich op aan de verbeelding. Toch gebruikt het luizenkind de gaatjes slechts voor zuurstofaanvoer. Verse lucht zuigt het erdoor aan, om die vervolgens om te zetten in luizenwinden. Die bouwen zich onder hem op, net zo lang tot de luchtdruk hem uit zijn huisje perst. Zo lanceert de parasiet zich de wijde wereld in, waar hij eerder gehaat dan geliefd zal zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden