'Juist de fijnste leraren moeten weg'

Eenvijfde van de leraren moet er binnenkort uit op het Sint-Maartenscollege in Maastricht. Krimp, zegt het bestuur. Maar de leerlingen pikken het niet. 'Wij kunnen Van Wissen niet missen.'

MAASTRICHT - Afwisselend keiharde beats en leuzen schallen uit de boxen op het schoolplein van de havo-vwo-afdeling van het Sint-Maartenscollege in Maastricht. Daar staan woensdagmiddag zo'n beetje alle 800 leerlingen hutjemutje te protesteren in de warme lentezon. Ze keren zich tegen het gedwongen vertrek van zo'n twintig van de ruim honderd personeelsleden, meest docenten, met spandoekteksten als 'Kappen met banen schrappen' en 'We kunnen Van Wissen niet missen'.


Voor Darhiana (12) en haar vriendinnen uit de eerste klas van het gymnasium is het de eerste staking van hun leven. Ze waren zo geschrokken toen ze hoorden dat hun geliefde mentorleraar was ontslagen, dat ze spontaan een spandoek hebben gemaakt.


De dag ervoor hadden de leerlingen sommige docenten al in tranen over de gang zien lopen nadat die hadden gehoord dat ze boventallig waren verklaard. De selectie is gemaakt op basis van een met de vakbond overeengekomen principe: wie binnen een leeftijdscategorie het laatst is aangenomen, gaat er als eerste uit.


De onrust op school groeide die middag snel. Via Facebook zetten enkele leerlingen een stakingsactie op. Die groeide tot hun eigen verbazing uit tot een massaal protest, ondersteund door het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).


De demonstranten willen niet dat de klassen straks nog groter worden. 'Wij staan achter onze docenten', zegt Hester van Hall (17), lid van de leerlingenraad. 'De bevolkingskrimp in Maastricht is niet zo sterk dat er zo veel mensen moeten vertrekken. En zeker niet de beste docenten.'


Net als veel anderen geeft zij de onderwijskoepel LVO de schuld van de problemen. 'Die hebben een duur pand in Sittard en royaal betaalde bestuurders. Als zij het geld goed hadden besteed, was de kwaliteit van het onderwijs nu niet in gevaar geweest.'


De docenten zijn zichtbaar geroerd door de actie. In groepjes staan de vertrekkende leerkrachten met de blijvers tussen de leerlingen op het schoolplein te praten over hun onzekere toekomst. 'Deze steun is hartverwarmend', zegt een leraar die boventallig is verklaard. Net als veel andere leraren wil hij niet met zijn naam in de krant. Ze spreken van een angstcultuur op de school. 'Je kunt hier maar beter niet zeggen wat je denkt', zegt een van hen. Onafhankelijk van elkaar noemen ze voorbeelden van mondige docenten die het leven zuur is gemaakt.


Onderwijskoepel LVO ziet het volledig anders. Directielid Jacqueline Lamoré van de LVO-afdeling Maastricht vindt dat leerlingen en leraren hun goede bedoelingen niet begrijpen. 'Ons meest dierbare werkkapitaal zijn juist de docenten', zegt ze.


De LVO moest volgens haar wel ingrijpen omdat Limburg een krimpregio is. Het aantal basisschoolleerlingen is met 20 procent gedaald. Bovendien is er in haar woorden geen sprake van ontslagen, maar van overplaatsingen. Ze kunnen aan de slag in andere onderwijsinstellingen waar leerkrachten door natuurlijk verloop zijn vertrokken, zegt Lamoré. Zo kan de begroting sluitend worden gemaakt.


Volgens Lamoré steekt de onderwijskoepel haar middelen juist in onderwijs en veel minder in de directie. Van geldverspilling is zeker geen sprake. Zij vertelt enthousiast over het toekomstplan drie middelbare scholen in Maastricht nauwer te laten samenwerken. De verschillende niveaus van de drie scholen zitten dan gezamenlijk op één locatie; het beroepsonderwijs, de havo en het vwo elk op een eigen plek. Volgens haar scheppen deze 'domeinen' meer keuzemogelijkheden voor leraren en leerlingen. Maar de leerkrachten en leerlingen noemen dit een verkapte fusie, waarbij de identiteit van de verschillende scholen verloren gaat.


Tegen tweeën loopt de gemoedelijke actie ten einde. Wouter Sonneveldt (17) is een van de volhouders. De gymnasiast houdt een spandoek omhoog met de tekst You Only Learn Once, zijn versie van de afkorting YOLO. 'Van het plotselinge ontslag van zo veel fijne leraren ben ik nu de dupe', zegt hij. Ook Hannah Keulen vreest voor de kwaliteit van het onderwijs. 'Wij gaan straks naar een universiteit die steeds hogere prestaties van ons verwacht. Maar deze school stuurt nu mijn enthousiaste en inspirerende leraar Nederlands weg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.