Juist bij code rood debatteert Kamer over infrastructuur

Uw politieke nieuwsbrief

Frank Hendrickx
Minister Cora van Nieuwenhuizen in winterstemming. Beeld anp
Minister Cora van Nieuwenhuizen in winterstemming.Beeld anp

Goedemiddag. Het weg-, spoor- en vliegverkeer kraken onder de sneeuwval, maar een Kamerlid praat altijd door, ook bij code rood. Juist vandaag was er een debat met minister Cora van Nieuwenhuizen over... infrastructuur.

Verder: de kieswet wordt aangepast en de strijd op rechts haalt niet altijd het beste in mensen naar boven.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Spoor of asfalt?

Timing is alles in de politiek. Op de dag dat de sneeuw het land grotendeels platlegt, debatteert de Tweede Kamer over de infrastructuur. Ook enkele Kamerleden kreunden onder code oranje/rood. Zo deed VVD-Kamerlid Erik Ziengs ('Uw liberale Drent in het parlement') als spoorwoordvoerder uren langer over zijn treinreis naar Den Haag, waardoor hij het begin van de commissievergadering miste.

Ook zonder sneeuw valt er nog genoeg te verbeteren, maar de nieuwe minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen temperde onlangs al de verwachtingen: 'In deze kabinetperiode gaan we de files niet oplossen.' In een vrijdag verstuurde Kamerbrief over de voortgang rond het zogenoemde Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT) kondigde ze desondanks wat lapmiddelen aan tegen het fileleed. Zo moet het eerder openzetten van spitsstroken en aanpassingen aan het wegdek de doorstroming verbeteren. Ook wordt er meer asfalt gelegd bij enkele bekende knooppunten. In totaal trekt Van Nieuwenhuizen er 700 miljoen extra voor uit.

Volgens critici komt het spoor er bekaaid vanaf. Van het extra geld voor infrastructuur gaat minder dan 40 procent naar openbaar vervoer en meer dan de helft naar wegen. Asfalt wint van het spoor, concludeert NRC.

Het is bovendien de vraag of dat geld efficiënt besteed gaat worden. Het FD publiceert vandaag een alarmerend stuk over 'de braindrain' bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Er is te weinig expertise op het departement om infrastructurele ontwikkelingen in goede banen te leiden. Vooral in de spoor- en luchtvaartsector is er veel kritiek, merkt het FD na een rondgang.

De minister bij een strooiwagen. Beeld anp
De minister bij een strooiwagen.Beeld anp

NIEUWTJE VAN DE DAG
De verkiezingsuitslag laat straks langer op zich wachten

De communicatieafdelingen van departementen schijnen met elkaar te concurreren over het aantal voorpaginanieuwtjes dat ze kunnen 'wegzetten' bij kranten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken onder leiding van D66-vicepremier Kajsa Ollongren mengt zich opeens volop in die strijd. Eerder wist de D66-vicepremier al de voorpagina van De Telegraaf te halen met een Kamerbrief over een 'nepnieuwslawine' die Nederland zou bedreigen. Vandaag haalt een wijziging van de Kieswet de voorpagina van het AD.

Politiek verslaggever Robert Giebels legt uit wat het zondag gepubliceerde 'Wetsvoorstel aanpassing procedure vaststelling verkiezingsuitslag' precies betekent. De bedoeling is vooral dat de verkiezingsuitslag transparanter en beter controleerbaar wordt. Bij de laatste stembusgang ging namelijk het nodige mis.

De prijs voor deze stap voorwaarts is dat de officiële verkiezingsuitslag vanaf 2019 iets langer op zich laat wachten. Ook de beëdiging van nieuwe volksvertegenwoordigers kost iets meer tijd: geen acht, maar dertien dagen. De wetswijziging komt te laat voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018.

Ollongren past de kieswet aan Beeld anp
Ollongren past de kieswet aanBeeld anp

STRIJD VAN DE DAG
Rechts debat op niveau

Met de entree van Thierry Baudet in de Tweede Kamer is de strijd om de al dan niet normale/gewone rechtse kiezer losgebarsten. VVD, PVV en Forum voor Democratie staan volgens Maurice de Hond binnen twaalf zetels van elkaar, maar de nieuwbaken VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal lijkt Baudet niet erg serieus te nemen. Volgens de wethouder uit Harderwijk hebben we 'een fantastisch land, waar we vooral heel trots op moeten zijn.' Baudets doemdenken gaat niet aanslaan, zei de VVD-preses gisteren tijdens een optreden bij WNL op Zondag. 'Er wordt een beeld neergezet alsof Nederland naar de afgrond glijdt.'

De FvD-voorman, die naar eigen zeggen 'het vlaggenschip der renaissancevloot' leidt, reageerde op Twitter niet uitzonderlijk verfijnd: 'Voorzitter VVD: 'Baudet zet beeld neer alsof Nederland de afgrond inglijdt.' Dat is ook zo, en dat komt door die kutpartij van haar, de VVD.' En dan te bedenken dat de strijd op rechts nog maar net is begonnen.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Een trotse VVD-voorzitter Beeld anp
Een trotse VVD-voorzitterBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden