Juichtrauma column Jean-Pierre geelen

Op de piek van Oranjekoorts liep Nederland massaal in dezelfde onderbroek.

JEAN-PIERRE GEELEN

Aan het einde van de voetbaloorlog is het slagveld nog gehuld in rookwolken. In de verte zien we de contouren van een totale crisis. De Tompoes-index is nu natuurlijk totaal ingestort, maar hij was ook vóór de dramatische nederlaag van woensdag al drastisch gedaald, meldde het RTL Nieuws.

Niet omdat de voetbalkoorts was afgenomen, maar wegens schaarste aan Oranje-producten. Mensonterende taferelen in de hongerzomer van 2014: de bevolking staat noodgedwongen op rantsoen van hedendaagse tulpenbollen - chips van de soorten Chilly Chili en Ozzie BBQ, Mona Oranjepudding en slappe Tompoezen van de Albert Heijn. Zelf heb ik gistermiddag voor veel geld nog net een zakje uitgedroogde oranje tulpenbollen weten te bemachtigen.

Op de piek van de Oranjekoorts sprak het geannexeerde persbureau ANP met Ineke Strouken van het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. De historica zag dit WK weer veel uitingen van 'volksgeloof'. Op het kerkhof stonden graven met oranje vlaggetjes. Opa zou het zo gewild hebben. Er zijn er die vóór elke wedstrijd het gras maaiden, weet het CVI. Maar het opvallendste was volgens Strouken dat supporters nu dezelfde rituelen voerden als spelers. Citaatje van het ANP: 'Bijvoorbeeld door dezelfde onderbroek te dragen die ze droegen tijdens een eerdere overwinning.'

Verbijsterend en onthullend. Dat zo'n Van Persie dus al weken in dezelfde onderbroek rondliep. Geen wonder dat -ie niet erg lekker meer was. Die gewoonte hebben de Oranjeburgers nu dus overgenomen. Nederland liep massaal in dezelfde onderbroek.

Intrigerend: hoe heeft Ineke Strouken dit achterhaald? Het kan niet anders of zij en haar onderzoekers zijn de marktpleinen van Nederland op gegaan en hebben systematisch passanten aangesproken als de medewerker van de NS: 'Goedemiddag, Reizigersonderzoek. Mag ik even in uw broekje kijken?' En dat meerdere keren per week, om zo in staafdiagram te kunnen vaststellen dat een meerderheid niet van onderbroek is verwisseld.

Op de puinhopen van Oranje wankelde ook EenVandaag op zijn fundamenten. Dinsdag waarschuwde de nieuwsrubriek serieus voor een nieuw gevaar: het 'juichtrauma'. Tientallen voetbalfans moesten deze weken naar het ziekenhuis, beweerde de arme Pieter Jan Hagens met droge ogen, nadat zij tijdens een WK-wedstrijd te enthousiast waren opgesprongen. Gevolg: gescheurde achillespezen of een gebroken teen.

In beeld kwam Peter Meurs, fan uit Apeldoorn, die volgens zijn vrouw 'iets te uitbundig door de kamer stuiterde' tijdens Nederland-Costa Rica. Meurs lag op bed, de rechterkuit in verband. Bij de beslissende penalty was Peter van de bank gesprongen. 'Een centimeter of 30, tot een halve meter.' Zijn vrouw: 'Hij begon te hinken en au, au, au.'

EenVandaag sprak een 'traumachirurg'. De grootste risicogroep is die van de 30- tot 50-jarigen, 'de meest fanatieke juichers'.

Het wereldkampioenschap zou Nederland van een paar trauma's hebben bevrijd. Maar met de nederlaag tegen Argentinië zijn we toch maar mooi ontsnapt aan een collectief juichtrauma.

Nu graag allemaal weer een schone onderbroek.

De Parade is weer begonnen. In elke stad trapt een Volkskrant medewerker op

donderdagavond af met een column.

Die staat de volgende ochtend in de krant.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden