Juichende cijfers verbloemen werkloosheid jonge allochtoon

Afgelopen vrijdag stond op de voorpagina (de Volkskrant, 21 juli) te lezen dat onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitwijst dat de werkloosheid onder jongeren fors daalt....

Judith Ploegman

Allereerst valt op de cijfers van het CBS wel wat af te dingen. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder 30 duizend personen en kent een onnauwkeurigheidsmarge (bron: website CBS). Vorige maand nog concludeerden ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een interne notitie dat het beeld van dalende jeugdwerkloosheid niet deugt. Zij noemden de werkloosheid onder jongeren van 15-22 jaar ‘dramatisch’.

Als we ervan uitgaan dat de CBS-cijfers kloppen (de wens is de vader van de gedachte), dan is het percentage jongeren dat thuis zit bijna dubbel aan het percentage van de totale beroepsbevolking (10,3 tegen 5,5 procent). Van ‘heel erg’ naar ‘minder erg’ blijft erg.

Het CBS stelt dat hoogopgeleide jongeren door de groeiende economie makkelijker aan een baan komen. Ja, logisch, maar wie zijn de jongeren die nog steeds aan de kant staan? Laten we eerlijk zijn. Dat zijn over het algemeen allochtone jongeren van wie een flink aantal niet over een startkwalificatie beschikt. Zelfs voor hoger opgeleide allochtonen blijft het moeilijk passend werk te vinden. Jeugdwerkloosheid krijgt zo langzamerhand een kleurtje. In de grote steden is 40-45 procent van de allochtone jongeren werkloos. Zij profiteren nauwelijks van de aantrekkende conjunctuur. Daar hoor je het CBS niet over. In Nederland lopen inkomensongelijkheid en het hebben van wel of geen werk inmiddels langs etnische lijnen. Dat is een ernstig probleem. We moeten kijken hoe het onderwijs functioneert. Ook discriminatie op de arbeidsmarkt is een moeilijk uit te roeien kwaad. Juichcijfers verbloemen een probleem dat té ernstig en urgent is om te negeren.

Judith Ploegman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden