Juichend Hellas gaat kansloos finale in

Direct na afloop van de handbalderby Quintus - Hellas (19-19) heerst er in de Van de Voort-sporthal een stille en onwerkelijke sfeer....

Van onze handbalmedewerker

Han Busio

KWINTSHEUL

Toen deze meldde dat Bollenstreek in Roermond met 27-19 van Swift had verloren, juichten de Hagenaars: niet Bollenstreek, niet Quintus, maar uitgerekend Hellas heeft de eer tegen Swift te figureren in het laatste deel van de vrouwencompetitie.

De uitkomst van die laatste episode staat overigens niet ter discussie: Swift Roermond, de sterkste ploeg van Nederland, prolongeert zijn titel zonder enige twijfel.

De vertrekkende Quintus-trainster Francien Haak richtte zich onmiddellijk na de puntendeling met opgeheven vinger tot scheidsrechter De Jonge. De koppelgenoot van Kakebeen wuifde de kritiek terecht weg: Nederlandse beste scheidsrechtersduo viel opnieuw niets te verwijten.

De frustratie van Haak had meer te maken met het scoreverloop. Dat wees lange tijd op een makkelijke overwinning voor de Haagse bezoekers, maar bood Quintus in de slotminuten alsnog opmerkelijke kansen. In die periode verzuimde Hellas zijn creatief, technisch en doortastend optreden door te zetten en probeerde, tegen de eigen natuur in, vooral tijd te winnen. Quintus profiteerde en kreeg met 19-19 meer dan het verdiende, maar één doelpunt te weinig voor een finaleplaats.

Hellas-trainer Van der Well ontwaarde na afloop enige schoonheidsfoutjes, maar prees zijn jeugdige discipelen. Van Hellas mag worden aangenomen, dat de rek er nog niet uit is. Geen der speelsters verlaat de club en het aantal wekelijkse trainingsuren groeit tot boven de tien.

Van der Well: 'Met dank aan Swift Roermond. Die club wordt verweten de competitie kapot te maken door de aankoop van een onoverwinnelijk team, maar ondertussen groeit het besef ook bij de andere verenigingen dat twee trainingen per week echt niet meer kan. Swift professionaliseert de handbalsport en steekt in die zin zijn nek uit. Wel zal Swift aan die opstelling mogelijk zelf ten onder gaan. Er is daar immers geen enkele binding met de vereniging. Als er geen geld meer is, zijn ook de speelsters weg.'

De nieuwe trainer van Quintus, Sjors Rutger, was minder mild in zijn visie op Swift: 'Een ploeg moet je bouwen, niet kopen. Het Nederlands handbal wordt niet beter van een kampioen die de talenten van andere verenigingen opkoopt en vervolgens op de wisselbank laat zitten omdat er ook nog een overmaat aan Oosteuropese toppers aanwezig is.'

Rutger beseft dat hij de komende tijd wèl als een heuse bouwheer zal moeten optreden. De beste teams van Quintus en van streekgenoot Westlandia worden samengevoegd: Handbal Combinatie Westland. Uitgangspunt daarbij is dat speelsters lid blijven van hun eigen vereniging; de besten spelen onder de naam Quintus in de eredivisie en de aanstormende jeugd handbalt als Westlandia in de eerste divisie. Op deze wijze wil het Westland, waar traditioneel een enorm speelsterspotentieel voorhanden is, tegenwicht bieden aan de aanpak van Swift.

Voor Rutger en voor Handbal Combinatie Westland is het behoud van Yolanda de Kok van groot belang. Uit Nieuw-Vennep, waar Bollenstreek zijn financiële crisis te boven lijkt, ontving De Kok een aanbod waaraan een auto gekoppeld zou zijn. De linkshandige schutter beslist over enige weken, maar Quintus wanhoopt niet. Bollenstreek wierp in het verleden immers wel vaker zonder succes visjes uit.

De rechtshandige evenknie van De Kok aan Hellas-zijde, Petra van der Knaap, toonde gistermiddag een ruim scala aan bewegingen. Naar believen verplaatste zij de aanvallende druk naar links of naar rechts en onderwijl scoorde zij volop. Zij dreef haar teamgenoten tot een fris en soms gedurfd spelletje, waarin een snelle balvoering haast tot kunst werd verheven.

Niettemin zal Hellas, dat zowel de nacompetitie als de play-offs op doelsaldo bereikte, volgende week in het eerste play-off-duel tegen Swift bitter weinig kunsten kunnen vertonen. De week daarna zullen de Limburgsen dan hun vijftiende titel opeisen. In eigen huis, want Swift is zo van eigen kracht overtuigd dat het ervoor kiest de eerste wedstrijd 'uit' te spelen.

Aalsmeer, de leider bij de mannen, begint zijn play-offs tegen Sittardia thuis om meteen al een mentale dreun te kunnen uitdelen en zo een derde duel te voorkomen. Zaterdag nam de ploeg van Jan Alma alvast een voorschot op de komende best of three. Tegen Sittardia verzekerde Aalsmeer zich van het thuisrecht bij een mogelijke derde kampioenswedstrijd (22-15).

Mannen, eindstand: Aalsmeer 3-6, Sittardia 34, E & O Emmen 3-2 en V & L Geleen 3-0. Eerste duel play-offs 30 april: Aalsmeer - Sittardia.

Eindstand, vrouwen: Swift Roermond 3-6, Hellas 3-2, Bollenstreek 3-2 en Quintus 3-2. Eerste duel play-offs 1 mei: Hellas - Swift.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden