Juf Netelenbos bespeelt bond wél

Waar topondernemers faalden, daar slaagde minister Netelenbos van Verkeer. De radicale vakbond VVMC zegde zondagnacht zonder toezeggingen de treinstaking van maandag af....

Desondanks baarde de operatie van Netelenbos zondag opzien. De raad van commissarissen, met Jan Timmer (ex-topman Philips), Pieter Bouw (ex-topman KLM) en Jan Kalff (ex-topman ABN Amro), en de huidige NS-topman H. Huisinga zette ze lelijk te kijk. Met vereende krachten hadden de grote ondernemers geprobeerd de bonden op andere gedachten te brengen. Vergeefs. De bonden bleven het rondje om de kerk verwerpen en riepen op tot werkonderbreking. Tot Netelenbos zondag uit China terugkeerde. De minister kwam, zag en overwon. 'Het maximaal haalbare was nu wel bereikt', zei ze tegen de bonden.

Ferme taal van een bewindsvrouw, die zelf nauwelijks invloed heeft op het conflict. Ze is weliswaar enig aandeelhouder, maar heeft geen enkele zeggenschap over de invoering van een dienstrooster, de kern van de machtstrijd. ' Ik treed hier alleen in wegens het belang van de reiziger. Die moet vervoerd worden.'

De opgeheven vinger en bestraffende toon van juf Netelenbos raakten de radicale VVMC. De bond zegde de staking af. Raar, omdat de VVMC van Netelenbos minder kreeg dan vorige week van de NS-top. De bonden wilden dat de invoering van het nieuwe dienstrooster op 10 juni zou worden uitgesteld. Niets daarvan, zei Netelenbos hard. 'De invoering is een gegeven.' Ook mag de commissie De Ruiter, die bindend zal arbitreren over het nut van het rondje om de kerk, bepalen wát ze gaat onderzoeken. Vorige week mochten de bonden, van de NS-top, nog meepraten over die vraag. Tot slot verdween de deadline uit het onderzoek. Vorige week moest alles nog snel, snel. Nu kreeg de commissie De Ruiter geen eindtijd meer.

Blijkbaar is de strenge toon van de bewindsvrouwe de enige die de VVMC verstaat; de eisen verdwenen als sneeuw voor de zon. Ook op een andere manier viel de VVMC door de mand. De klantvriendelijkheid van de spoorbond bleek erg breekbaar. De VVMC presenteert zich graag zo, maar zondagnacht lag het anders. De bond zegde de staking pas af toen heel werkend Nederland al op één oor lag. Met volle wegen en lege treinen als gevolg.

De strengheid van Netelenbos behoedde Nederland maandag voor een treinstaking. Naast de VVMC moest echter ook de NS-top door het stof. Netelenbos nam de regie over en legde die in handen van Job de Ruiter. Hij bepaalt de toekomst van de Nederlandse Spoorwegen, niet topman Huisinga.

De treinreiziger zal het een zorg zijn. De treinen reden tenminste op maandag. Eens kijken of Netelenbos ook de FNV in het gareel kan krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden