Judoka Polling wint goud op EK in Boedapest

Judoka's Kim Polling en Linda Bolder bevochten vrijdag in de EK-finale de erfenis van Edith Bosch. Polling won.

BOEDAPEST - Kim Polling werd in Hongarije voor het eerst Europees kampioen judo. Zo voelde het allerminst, vertelde ze. 'Het is meer alsof ik Nederlands kampioen ben geworden', klonk het verbaasd na een finale waarin ze landgenote Linda Bolder met het kleinst mogelijke verschil op de knieën had gekregen.


Een furieus begin, harde klappen op de mat en een respectvolle omhelzing na afloop. De eindstrijd in de klasse tot 70 kilo was toch al historisch, omdat zo'n Nederlands onderonsje nooit eerder had plaats- gevonden in een EK-finale.


Het gevecht markeerde ook de start van een tijdperk. Daarin zullen de twee vrouwen elkaar bekampen om de opvolging van Edith Bosch.


Polling en Bolder stelden niet teleur bij hun eerste EK zonder de kopvrouw die jarenlang heerste in hun klasse. Na de titels van Bosch bleef Nederland op Europees niveau voor het derde opeenvolgende jaar oppermachtig tot 70 kilo. 'Ik denk dat we niets te klagen hebben over de toekomst', zei Bolder.


De erfenis van Bosch is in goede handen, zal ook de uittredend kampioene zelf hebben geconstateerd. Bosch ontbreekt bij het individuele toernooi, maar neemt zondag afscheid bij het EK voor teams. Haar besluit is mede ingegeven doordat haar opvolging goed is geregeld, zei ze onlangs. Ze wil de 22-jarige Polling en de twee jaar oudere Bolder de ruimte bieden om te strijden om haar kroon.


Na gisteren bestaan er geen twijfels meer dat beiden die kans met twee handen zullen aangrijpen. Bolder voorspelde voor de komende drie jaar alvast een zware concurrentiestrijd. 'Zeker als je de finale hier ziet', zei ze. Haar conclusie: 'Kim en ik liggen heel dicht bij elkaar.'


In de Papp Laszlo SportArena diende zich misschien wel een volgend hoofdpijndossier aan voor de judobond. Sinds 2010 mogen landen bij EK's en WK's niet één, maar twee deelnemers per gewichtsklasse inschrijven. Omdat die regel niet geldt voor de Olympische Spelen, moet de judobond in 2016 mogelijk een gordiaanse knoop doorhakken.


Een vergelijkbare concurrentiestrijd leverde Elisabeth Willeboordse in 2012 een olympisch ticket op ten koste van Anicka van Emden. 'Het valt niet uit te sluiten dat zoiets nog eens gebeurt', erkende Marjolein van Unen, behalve bondscoach ook de trainer van Polling.


'Ik hoop dat we in elk geval duidelijke afspraken kunnen maken', zei Ben Rietdijk, de coach van Bolder.


Goede vriendinnen zijn de twee niet. Ze beschouwen elkaar vooral als rivalen die een gezonde, maar pittige concurrentiestrijd leveren. 'We hebben respect voor elkaar. Maar het is niet dat we samen gaan lunchen of zo', zei Bolder.


Polling had liever tegenover iemand anders in de finale gestaan dan zo'n 'tof wijf' als haar landgenote, zei ze. Ze twijfelt er niet aan wie van de twee de komende jaren nog beter kan worden. 'In mij zit meer rek. Ook omdat ik jonger ben.'


De Europees kampioene vond het 'oprecht zielig' dat Bolder haar eerste EK-finale verloor, zei ze. Een verrassing was die uitkomst allerminst. In vijf onderlinge confrontaties is Polling nu vier keer als winnaar van de mat gestapt. 'De enige keer dat ik verloor, was in 2009.'


De Groningse judoka brak in februari door met een worp die een schokgolf in de sport veroorzaakte. Ze legde olympisch kampioene Décosse op haar rug voor volle Franse tribunes, won vervolgens het Parijs Grand Slam en zegevierde in nog eens twee toernooien.


Sindsdien geldt Polling, ook volgens de wereldranglijst, als de meest logische opvolgster van Bosch. Bolder noemde die conclusie gisteren 'voorbarig'. Zij won in december het Grand Slam van Tokio. 'En wie weet wat ik allemaal had gekund als ik in Parijs niet geblesseerd was geweest.'


Bij de EK vocht Bolder zich met minstens zo veel overtuiging naar de finale als Polling. Waar zij drie partijen met een vol punt voortijdig besliste, lukte dat de kampioene twee keer. In de halve finale verliet de Oostenrijkse Graf na 48 seconden gehavend de tatami.


Polling sprak van 'het moeilijkste toernooi van het jaar.' Ze staat bekend om haar zorgeloze karakter. Vanwege haar adhd judoot ze impulsief, zonder ergens bij na te denken. Gisteren had de spanning een onverwacht groot effect op haar. 'Zo gestresst als hier heb ik haar nog nooit gezien', zei Van Unen. Een stevige huilbui kort voor de halve finale klaarde net op tijd de lucht, op weg naar Europees goud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden