Judaskus voor eredoctor Henk Hofland

Elsevier en Vrij Nederland hebben de ramp in Volendam nog net kunnen meenemen in de editie van deze week. Begrijpelijkerwijs komen ze niet veel verder dan het tekenen van de presentielijst....

De weekbladen maken betere sier met andere verhalen. Elsevier brengt de resultaten van de jaarlijkse rondvraag naar de beste advocaten. Evenals vorig jaar werd Gerard Spong door zijn vakgenoten aangewezen als strafpleiter nummer 1. Beste kantoor: De Brauw Blackstone Westbroek.

In VVD-kring is gemopper te horen over Gerrit Zalm, meldt Elsevier. De minister van Financiën laat zich weinig tot niets gelegen liggen aan de belangen van de automobilisten. En dat zijn bij uitstek VVD-stemmers. Is de succesvolle minister van Financiën wel liberaal genoeg om eventueel ingezet te worden als kandidaat-premier?

Rinus Ferdinandusse spreekt namens VN met VNU-topman (en ex-directeur van de Weekbladpers) Theo Bouwman. De verkoop van de tijdschriften is een logisch uitvloeisel van de concernstrategie en de bladen worden er vast beter van, betoogt hij. 'De VNU draagt op zichzelf weinig bij aan die tijdschriftengroep, terwijl die bladen keurig elk jaar een paar honderd miljoen aan de VNU afdragen. Onze plicht is nu die tijdschriften te verkopen aan een beter huis dan waarin ze nu zijn.'

Wie zit er achter de militante Molukse actiegroep Maluku Warchild, die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist voor een aantal bommeldingen en aanslagen? VN ontmoet ex-thaibokser Leo Reawaruw, die zichzelf beschouwt als kapítan alifuru, oorlogsaanvoerder, en die beweert dat vijfduizend Molukkers in Nederland hem zien als hun voorman. 'En binnenkort heb ik een gesprek met nog eens tweeduizend man.' Maar na een lange stilte volgt de bekentenis: 'Het is een eenmansactie. I'm the man with the masterplan.'

In HP/De Tijd wordt Henk Hofland geportretteerd door Max Pam. De onstuitbare Hofland, luidt de wervende covertitel. Aan zijn reeds indrukwekkende palmares zal de Journalist van de (vorige) Eeuw binnenkort een eredoctoraat toevoegen.

Het portret heeft iets weg van een judaskus. Eerst wordt de aspirant-doctor overladen met loftuitingen, daarna volgt in omzwachtelde formuleringen het demasqué. Tsjonge, wat is die Hofland een fameus stilist en wat heeft hij een ontzagwekkende productie - maar zijn cultuurpessimisme is een vorm van donquichotterie, als buitenland-commentator wordt hij amper serieus genomen, en hij propageert wel het engagement, maar steekt zelden zijn nek uit. Dat laatste is overigens een curieus verwijt van iemand die zelf bij voorkeur plaatsneemt aan de zijlijn om het poldergewoel geamuseerd gade te slaan.

Nog een omslagtekst die de lading niet helemaal dekt: De coming-out van conservatief Nederland. In het artikel tellen we slechts vier conservatieven die uit de kast komen - een praatgroepje rond de Leidse rechtsfilosoof Kinneging. Verder vallen de geijkte namen: Hillen, Zijderveld, Couwenberg, Heldring, die overigens allemaal een geval apart zijn. En de literatuur waarin wordt betoogd dat de tijd rijp is voor een heuse conservatieve stroming in Nederland, dateert alweer van vier, vijf jaar geleden.

De Groene Amsterdammer besteedt tien pagina's aan Gerrit Komrij. Heimwee naar de 'oude Komrij' (in feite: de jonge) voert de boventoon in de meeste artikelen. Piet Gerbrandy stelt vast dat de Dichter des Vaderlands nog slechts slappe versjes produceert. 'Waarde Gerrit, stop alsjeblieft met deze smakeloze grap. Plaats je zotskap op het hoofd van een dichter die nog in de roeping van Pindaros en Petrarca gelooft. En trek je terug in Portugal om pas weer tevoorschijn te komen wanneer je een echt gedicht hebt geschreven.'

Theodor Holman zet zijn ontgoocheling op rijm: Het beest moet weer een lontje in zijn reet./ Zout in de wonde, peper op zijn staart./ Groet hem niet meer, maar laat een flinke scheet. Zeg dat je hem graag ziet - mooi opgebaard!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden