Jubilerende VVD viert in een adem haar verkiezingswinst

'Voor liberalen zijn er geen ernstige zonden te bekennen, geen pijnlijke dwalingen te verdoezelen, geen vreemde koerswijzigingen te verklaren. Liberalen hebben geen onverwerkt verleden.' Met die constatering opende VVD-leider Frits Bolkestein zaterdagavond een groots feest ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van zijn partij in het Amsterdamse hotel Krasnapolsky....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De massaal toegestroomde VVD'ers stortten zich vol overgave op de buffetmaaltijd, het bier en de dansvloer. Ze waren er allemaal, van Dian van Leeuwen tot Robin Linschoten en van Hans Wiegel tot Ed Nijpels. Ze gingen uit hun bol bij de 'Soundmixshow' van hun commissarissen van de koningin Loek Hermans en Jan Kamminga als de Blues Brothers, hun Kamerleden Hella Voûte, Bibi en Monique de Vries als het trio Linda, Roos en Jessica in 'ademnood' en hun minister Annemarie Jorritsma als Evita die vanaf een balkon Don't cry for me Argentina zong. En ze lachten zich dood om minister Gerrit Zalm, die in zijn rol als zijn broer de begrafenisondernemer de verrichtingen van de liberale ministers tegen het licht hield: alleen over Jozias van Aartsen van Landbouw had hij iets positiefs te melden.

'Gericht op de toekomst' was het motto voor het liberale jubileumfeest, en die ziet er volgens de peilingen zeer rooskleurig uit. De door de liberale voormannen Oud en Stikker opgerichte VVD 'is een succesverhaal, en dat is wat pijnlijk voor andere, minder fortuinlijke politieke stromingen', zei Bolkestein. 'Kijk naar de confessionelen. Hun tanende omvang en macht sinds de Tweede Wereldoorlog roept herinneringen op aan de film The incredible shrinking man. Kijk naar de sociaal-democraten. Zij weten zich slechts staande te houden door hun traditionele beginselen overboord te zetten.

'Kamerleden van de PvdA jubelen over de zegeningen van de markteconomie, de ideologen van de PvdA hebben het socialisme op sterk water gezet, de lijsttrekker van de PvdA beschermt het eigen huis tegen het eigen partijcongres. Een dergelijke ideologische terugtocht vormt een nog overtuigender bewijs voor de kracht van het moderne liberalisme dan de klinkende overwinningen die de VVD bij de verkiezingen in maart en mei gaat boeken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden