Jubilerende koningin opent expositie in jarig paleis

Koningin Beatrix heeft donderdag in het Paleis op de Dam in Amsterdam de tentoonstelling Stadhuis van Oranje, 350 jaar geschiedenis op de Dam, geopend....

ANP

De expositie belicht de geschiedenis van het gebouw dat 150 jaar stadhuis was, vijf jaar Frans koninklijk en keizerlijk paleis en bijna twee eeuwen Oranjepaleis.

De tentoonstellingsmakers kwamen in de aanloop naar de expositie over de geschiedenis van het gebouw allerlei ontdekkingen tegen, bijvoorbeeld over de oorlogsperiode. Zo zat er een jood ondergedoken. De regalia werden onder de trap verstopt en jongeren overnachtten er om te ontkomen aan razzia's. Er werd ook nog een baby geboren, voor zover bekend de enige ooit.

De samenstellers troffen in de archieven een rapportage aan van een oud-intendant van het paleis. In de oorlog bleek de opzichter, Adriaan Perfors, er met zijn gezin te hebben gewoond. Dat was om roof bij leegstand te voorkomen. Perfors bood niet alleen Leo van Lier onderdak, maar ook genoemde jongeren, kinderen vaak van paleispersoneel. Hij hield verder ook de Luftwaffe buiten de deur, die een oogje op het pand had laten vallen. Het zou er te koud zijn en daar hadden de Duitse luchtmachtlieden geen zin in. En Perfors, inmiddels overleden, kreeg er op de valreep in 1945 nog een dochter, Willemijn. De samenstellers van de expositie hebben zowel dit oorlogskind als een tante van haar opgespoord om informatie in te winnen.

De tentoonstelling laat de geschiedenis zien van het gebouw en zijn gebruikers door middel van onder andere korte documentaires gemaakt door studenten Museumstudies van de Universiteit te Amsterdam.

Geert Mak werkte mee aan de catalogus die bij de tentoonstelling verschijnt.

De tentoonstelling is voor publiek geopend tot en met 31 augustus, dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden