Jubelkreten in golfwereld: Woods terug op nummer 1

De golfwereld is weer zoals hij behoort te zijn. Na een tussenstop op nummer twee staat Tiger Woods als vanouds boven aan de wereldranglijst....

Van onze medewerkster Kim Chang Pan Huo

Zijn recente overwinning in het Ford Championship in de Verenigde Staten was er een waarnaar reikhalzend is uitgekeken. Door deze zege heroverde Tiger Woods de eerste plaats op de wereldranglijst.

Heel even is hij van zijn plaats geweest. De Zuid-Afrikaan Ernie Els en de Amerikaan Phil Mickelson deden een gooi naar de eerste positie; de veertiger Vijay Singh uit Fiji stond daadwerkelijk even op nummer een. Woods, recordhouder (334 weken 's werelds beste), was verstoten van zijn troon.

Het zat er al een tijd aan te komen. De laatste grote overwinning van Woods dateerde alweer van 2002, toen hij de US Open won.

De eerste haarscheurtjes begonnen zich toen al te vertonen, want de marge waarmee Woods de rest van het veld achter zich liet, was 'slechts' drie slagen in plaats van de gebruikelijke tien, elf of twaalf. De tijd dat golfprofs zich volledig lieten intimideren door Woods' aanwezigheid en spel, was voorbij.

Ook Woods vond het tijd voor verandering. In 2004 verliet hij de coach met wie hij zijn grote successen behaalde: Butch Harmon. Woods ging werken aan veranderingen van zijn swing. Analisten beleefden drukke tijden met het becommentariëren van de resultaten. Hij werd voor gek verklaard: waarom sleutelen aan iets waarmee hij geschiedenis had geschreven?

Een van de verklaringen was dat Woods geen motivatie meer had om te winnen. Het geld stroomde immers met bakken binnen, via lucratieve sponsorcontracten en startgelden van rond twee miljoen dollar per toernooi. Hij was hard op weg de eerste sportmiljardair ter wereld te worden.

Maar de meest gehoorde verklaring ging over Woods' privé-leven. Hij was verliefd geworden op het Zweedse kindermeisje van collega Jesper Parnevik. Hij trouwde met haar, gaf een groots bruiloftsfeest en nam uitgebreid de tijd voor zijn huwelijksreis. Voor golf bleef weinig ruimte over.

De Amerikaanse tv-stations zuchtten onder Woods' ondermaatse prestaties. De golfwereld draaide weliswaar gewoon door, met Ernie Els, Phil Mickelson en Vijay Singh aan het roer, maar deze grootheden hadden veel te weinig uitstraling.

Golf was amusement geworden. De tv-camera's bleven zoeken naar Woods, ook al maakte hij geen schijn van kans op de overwinning. Een toernooi zonder Woods betekende een drastische teruggang in de kijkcijfers en de inkomsten.

De 'Tigermania' begon op 11 april 1997, de dag van Woods' eerste Major-overwinning. Toernooien waarin Woods optrad, leken te veranderen in popconcerten, waar de mensen zich verdrongen om een glimp van hem op te vangen.

Hij was de Elvis Presley van de golfsport, een jongen met uitstraling, charisma en ongelofelijk spel, iemand die met zijn Afro-Amerikaanse en Aziatische roots op niemand leek en tegelijk iedereen aansprak. Een jongen die in zijn eentje afbreuk deed aan het stereotiepe beeld: een blanke man van middelbare leeftijd.

Zijn nalatenschap staat al vast: Woods bracht diversiteit in de golfsport. Ook zijn collega's mogen hem dankbaar zijn. Sinds de opkomst van Woods doet iedereen aan fitness, krachttraining en sportpsychologie.

De golfwereld heeft Woods' herovering van de eerste plaats daarom met gejuich ontvangen. Nu wordt met spanning uitgekeken naar het volgende hoogtepunt: de Masters, over drie weken op Augusta National Golf Club.

Kan Woods daar weer winnen? De tijd lijkt er rijp voor. Hij heeft zijn swing technisch weer op orde. Hij kan niet anders dan winnen, zo wordt gedacht. Kan hij inderdaad voldoen aan die hoge verwachtingen?

Misschien wil hij de geschiedenis ingaan als de grootste en rijkste sportheld met de meeste Major-overwinningen. Woods heeft zich er nooit over uitgelaten.

Zijn vader Earl wel. Die is van één ding overtuigd: zijn zoon heeft een opdracht van boven meegekregen. En het is slechts een kwestie van tijd voor die zich zal openbaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden