'JSF-orders in gevaar'

Terugschroeven of afblazen JSF-deelname kost luchtvaartbranche grote orders...

Van onze verslaggever Theo Koelé

DEN HAAG De Nederlandse luchtvaartindustrie dreigt grote orders mis te lopen als het kabinet besluit de omstreden Joint Strike Fighter (JSF) niet aan te schaffen, of veel minder gevechtsvliegtuigen bestelt dan de voorgenomen 85.

Dat maakten vertegenwoordigers van de Amerikaanse luchtmacht en wapenproducent Lockheed Martin dinsdag duidelijk in Den Haag. Als Nederland het JSF-project geheel of gedeeltelijk terzijde schuift, ‘dan gaan toekomstige contracten naar landen die wel volop meedoen’, aldus vicepresident Tom Burbage van de Amerikaanse wapengigant.

Tot dusverre is Nederland een van de belangrijkste partners in het JSF-project. Maar met name regeringspartij PvdA heeft bedenkingen tegen het project, dat zou moeten leiden tot de aanschaf van de straaljagers ter waarde van vele miljarden euro’s. Zeker nu alom bezuinigd moet worden.

Nederlandse bedrijven nemen – met een financieel voorschot van de overheid – al sinds het begin van deze eeuw deel aan de ontwikkeling en productie van de JSF, ook wel F-35 genoemd. Het gaat volgens Burbage, die de Nederlandse industrie omstandig prijst, om een ‘robuust industrieel programma’.

Op dezelfde dag dat hij in Den Haag gesprekken voerde met staatssecretaris De Vries van Defensie, Kamerleden en journalisten, meldde Stork Fokker een nieuwe JSF-order. Het gaat om de productie van flaperons (beweegbare vleugeldelen).

Volgens Stork Fokker levert de ‘startorder’ een ‘potentiële omzet’ op van 200 miljoen dollar, en werkgelegenheid voor honderd personen. Dat zou nog maar het begin zijn; in totaal ligt een omzet van ruim een miljard dollar in het verschiet, mits Nederland de JSF daadwerkelijk koopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden