Joyce de Wolf keek de dood in de ogen bij de derde golf

Vreugde en verdriet was er dinsdag op Schiphol bij aankomst van de eerste repatriëringsvlucht uit Zuidoost-Azië. Veel mensen zijn al hun spullen kwijt....

Van onze verslaggeefster Annieke Kranenberg

Joyce en Roel de Wolf uit Harderwijk dachten dat de riolering stuk was toen het water hun hotel binnenstroomde. Totdat zij hysterisch gegil hoorden. En vervolgens de metershoge golven zagen. Bij de derde golf keek Joyce 'de dood in de ogen'. Maar het hotel - in een toeristenplaatsje ten zuiden van de Srilankaanse hoofdstad Colombo - bezweek niet onder de watermassa. Het hotel ernaast wel. Daar overleden 58 mensen, zo hoorde het echtpaar De Wolf later.

Nu, vier dagen nadat hun vakantie in Sri Lanka begon, staat het echtpaar De Wolf weer op Schiphol. Zonder bagage en in knalblauwe joggingbroeken van de KLM. Die hebben de gedupeerde vakantiegangers gekregen in het congrescentrum in Colombo dat is ingericht als crisiskamp. Op Schiphol zijn sokken van het Mercure hotel uitgedeeld.

Het echtpaar De Wolf landde dinsdagmiddag met de eerste repatriëringsvlucht vanuit het rampgebied. De 180 toeristen uit Nederland en België hadden hun reis geboekt bij de organisaties Thomas Cook en TUI.

Op de grond staan een legertje vrijwilligers van het Rode Kruis en de luchthavenpastoor klaar om de passagiers en hun naasten op te vangen. De naaste familie mag met speciale kaarten naar het 'beveiligd gebied' achter het glas, zegt een woordvoerster van Schiphol.

In aankomsthal 4 staan andere familieleden met bossen bloemen en champagne te wachten. Sommigen zijn op de bonnefooi naar de luchthaven gekomen en zien dat hun familie niet op de passagierslijst staat. Dan is er ook nog een enkele reiziger die niet wordt opgehaald omdat hij niets van de ramp heeft gemerkt. De reisorganisatie heeft hem evenwel aangeraden Sri Lanka te verlaten.

De familie van het echtpaar De Wolf is in grote getale uit alle uithoeken komen opdraven. Van oma in de rolstoel tot de twee kinderen en van Bergen op Zoom tot Harderwijk. Ook huisvriend Leo Meijer - die eerder met het echtpaar op vakantie naar Bali is geweest - staat in de ontvangsthal. 'Op tweede kerstdag heb ik wel honderd keer geprobeerd te bellen.' José Somerwil, de zus van Joyce: 'De ANWB hoorde ook maar niets van het hotel. Maar de ANWB zei ook: geen bericht is goed bericht.'

José Somerwil moet huilen en lachen tegelijk als zij haar zus in de armen sluit. Leo Meijer slaat zijn arm om Roel de Wolf, die na de vloedgolf zijn waardevolle spullen uit een kluis wist te bemachtigen. Dat ze naar de vierde etage van het hotel zijn gevlucht, is naar eigen zeggen hun redding geweest. Ze zijn vermoeid. Met de kinderen vertrekt het echtpaar dat afgelopen maandag twintig jaar was getrouwd naar huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden