'JOVD is al blij als vrouwen zich als lid melden'

De oudste politieke jongerenbeweging, de JOVD, vierde afgelopen weekeinde haar 55-jarig bestaan. 'We zijn het meest professioneel van iedereen.'

Terwijl andere politieke jongerenorganisaties hun leden op matjes op de grond laten slapen, brengen de JOVD'ers de nacht door in hotelkamers.

'We zijn het meest professioneel van iedereen', pocht oud-voorzitter Ferdi de Lange. 'En we zijn ook nog de oudste politieke jongerenorganisatie.' Afgelopen weekeinde 55 jaar om precies te zijn. Die periode heeft geen vat gehad op het voorkomen van JOVD'ers.

Vanouds zien ze eruit als rechtse corpsballen: de jongens strak in het pak, de meiden in mantelpakjes. Maar schijn bedriegt: de liberale jongeren zijn tegenwoordig een stuk linkser dan de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Dat blijkt het duidelijkst tijdens een debat over integratie met Mohamed Sini, voorzitter van de Stichting Islam en Burgerschap, en filosoof Herman Philipse.

Sini is woedend over 'het huidige discours', dat allochtonen het gevoel geeft dat ze tot een 'verkeerde en ongewenste soort' behoren. Geen aanwezige spreekt hem tegen. Sterker nog, waar Sini geen namen durft te noemen, neemt de zaal de VVD-Kamerleden Wilders en Hirsi Ali op de korrel. Die gooien olie op het vuur en polariseren onnodig, luidt de kritiek. Een leeftijdsgrens voor huwelijksmigranten, zoals de VVD wil, wordt van de hand gewezen. Beter is het om opleidingseisen te stellen.

Maar hoe zit het eigenlijk met de integratie binnen de JOVD zelf, wil Philipse weten. Hij heeft eens rondgekeken en kan geen allochtoon ontdekken. 'Verbijsterend!' Waarom doet de JOVD geen moeite om Turken en Marokkanen te bereiken? 'We zijn al blij als we vrouwelijke leden binnenkrijgen', antwoordt organisator Nathan Soomer schuldbewust.

Vlak daarna moet Soomer zich alweer verdedigen. Sini krijgt als overtuigd moslim (en geheelonthouder) een flesje wijn aangeboden. Geen probleem voor Sini, zijn gasten weten er wel raad mee. Maar Soomer excuseert zich volmondig: 'We zijn een witte organisatie en dan denk je niet goed na.'

De JOVD mag dan trots zijn op haar professionele inslag, de leden zijn niet zonder zorgen. Net als andere vrijwilligersorganisaties heeft de JOVD steeds meer moeite geschikte bestuursleden te vinden. En diegenen die bereid zijn hun vrije tijd op te offeren, zijn meestal snel vertrokken: de beperkte studiefinanciering laat hen geen keus. 'We moeten voorkomen dat we in een neergaande spiraal terechtkomen', zegt Ferdi de Lange. 'Hoe? Met meer ad-hoc-activiteiten en politieke cafés'.

Minister Dekker van VROM grijpt het lustrum aan om te ontdekken hoe haar jonge achterban denkt over haar voorgenomen ruimtelijk beleid. Ze krijgt kritische vragen. 'Hoe voorkomt u dat de hele Randstad één grotesuburb wordt zoals Los Angeles, wil iemand weten.

Maar medestanders zijn er ook. Zoals een afgevaardigde uit Groningen, die met lede ogen aanziet dat monumentale boerderijen, bij gebrek aan bouwlocaties, worden gesloopt. De rem op Oost-Europese werknemers, zoals kabinet en Tweede Kamer willen, valt daarentegen weer niet goed.

Bij een debat over Europa blijkt meer dan de helft van de aanwezigen hier principieel tegen. 'De VVD is veel te nationalistisch. Als we de grenzen dichtdoen zijn we toch geen liberalen meer', verwoordt een aanwezige het gevoel.

Na het galadiner verzamelen de JOVD'ers (enkelen inmiddels met sigaar) zich voor het hoogtepunt van de dag: de uitreiking van het lustrumboek en een speech van erelid Wiegel. Voor de gelegenheid is de oprichter van de JOVD, de hoogbejaarde Jacques Linsen, uitgenodigd.

Hij is blij dat hij erbij kan zijn, want de JOVD had hem al als overledene geregistreerd. Gezeten in een rolstoel vertelt hij dat hij als 32-jarige vader van twee kinderen de statuten had geschreven. 'Toen heb ik er voor gezorgd dat leden niet ouder dan 30 jaar mochten zijn.' Tot zijn veertigste leidde Linsen de jongerenorganisatie. Na afloop krijgt hij een staande ovatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden