Opinie

JOVD: 'Het heeft er bij de VVD alle schijn van dat macht belangrijker is dan principes'

Het heeft er alle schijn van dat bij de VVD macht belangrijker is dan de principes, schrijft Jarico Vos, voorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de liberalen. 'De JOVD vindt dat de VVD (...) moet waken dat ze haar liberale waarden niet verloochtent ten koste van de macht.'

Mark Rutte spreekt het VVD-congres toe Beeld null
Mark Rutte spreekt het VVD-congres toe

Het is zelden vertoont dat een partij die tijdens de verkiezingen zo'n goed resultaat behaalde, zo snel de virtuele aanhang zag verdampen. Peilingen zijn dan wel dagkoersen en de verkiezingen zijn nog ver weg. De JOVD vindt echter dat de VVD de ogen voor het onderliggende probleem niet moet sluiten en moet waken dat ze haar liberale waarden niet verloochent ten koste van de macht.

Dat wij deze boodschap - ondanks een toezegging van premier Rutte - door ingrijpen van het partijbestuur helaas niet op het VVD-congres van aanstaande zaterdag mogen verkondigen, is dan ook een gemiste kans.

Tweesprong
Op dit moment staat de VVD op een tweesprong: kiest ze om te verworden tot een machtspartij zonder principes of durft zij te kiezen voor haar idealen en deze uit te dragen? De afgelopen twee jaar heeft de VVD haar immateriële waarden opzij gezet ten behoeve van de stabiliteit van de coalitie (lees: het te vriend houden van de SGP). In het huidige regeerakkoord zijn de sociaal-economische principes het kind van de rekening door onder andere de nivelleringsafspraken.

En als klap op de vuurpijl beperkt de VVD de jongeren - en daarmee de toekomst van het land - in het naar voren brengen van hun visie. Het heeft er dus alle schijn van dat de macht belangrijker is dan de principes.

Liberalen geloven in wat iemand wel kan, in plaats van hij niet kan. Liberalen geloven dat de alleenstaande bijstandsmoeder een succesvolle zakenvrouw kan worden, dat hard werken beloond moet worden. Het huidig regeerakkoord bevat een aantal maatregelen dat ingaat tegen deze uitgangspunten van het liberalisme, waarbij de nivellering via de belastingen het meest in het oog springt.

Argusogen
Als jongeren bekijken we deze ontwikkeling met argusogen. Wij begrijpen dat regeringsverantwoordelijkheid aderlatingen met zich meebrengt, maar zijn ook van mening dat deze niet ten koste horen en hoeven te gaan van de eigen waarden. Hier ligt een belangrijke taak voor met name de VVD-fracties in de Eerste en Tweede Kamer.

Het zijn immers de leden van de Kamerfracties die het verschil kunnen maken. Dit kan als ze zich ook persoonlijk als liberaal gedragen en gebruikmaken van de vrijheid en verantwoordelijkheid die ze als Kamerlid hebben door als het nodig is op de rem te trappen. Wees dus geen ja-knikker, maar durf tegen te stemmen als het nodig is en strijd samen met ons voor een liberaler Nederland!

Jarico Vos is voorzitter van de JOVD

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden