Jouw vaste prik voor Betrouwbaar Nieuws

Satire

VAN ONZE VERSLAGGEVER SAKE VAN DER WALL

AMSTERDAM - Onbekenden hebben staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven gehackt. De digitale inbraak kwam aan het licht, toen de bewindspersoon vanochtend het ministerie binnenkwam en plotseling heel hard 'Geen mens is illegaal!' begon te roepen.

Het is niet duidelijk hoelang de hackers al controle hadden over de staatssecretaris. Volgens ingewijden zei Teeven de laatste weken wel vaker opmerkelijke dingen.

Zo meldde hij bij een Kamerdebat opeens dat hij het vertrouwen wilde van de hele Tweede Kamer, pleitte hij voor een multicultureel beschavingsoffensief en beantwoordde hij op een persconferentie de meeste vragen met 'banaan'.

Het nieuws heeft tot grote beroering geleid. De VVD maakte een duikvlucht in de peilingen nadat een deel van de rechtervleugel overliep naar de PVV. En Alexander Pechtold van D66 wil weten of politici tegenwoordig überhaupt nog te vertrouwen zijn.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de situatie onder controle is. 'De staatssecretaris is tijdelijk buiten werking gesteld en wordt voorzien van nieuwe wachtwoorden.

We onderzoeken nog hoe de hackers zijn systeem hebben kunnen binnendringen en of de veiligheidsmaatregelen opgeschroefd moeten worden om toekomstige cyberaanvallen te voorkomen.'

Het is niet bekend of de hackers bij de inbraak ook staatsgeheimen hebben buitgemaakt.

De digitale inbraak is nog door niemand opgeëist. Volgens internetdeskundige Alexander Klöpping staat het niet vast dat de digitale inbrekers politieke motieven hadden, zoals dat het geval was met de hack van Rutte tijdens de formatiebesprekingen. 'Het kan heel goed zijn dat het gaat om spielerei van een stel kwajongens op een zolderkamer.'

De staatssecretaris zegt dat we er rekening mee moeten houden dat in de toekomst vaker pogingen worden gedaan om bewindspersonen te hacken en verklaarde een toeter op zijn waterscooter te hebben.

Fred Teeven gehackt

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden