Joustra: Meer bevoegdheden voor beveiligers

AMSTERDAM - De beveiligingsbranche is in gesprek met het ministerie van Veiligheid en Justitie om particuliere beveiligers de bevoegdheid te geven in bepaalde gevallen geweld toe te passen.

ANP
Tjibbe Joustra © ANP Beeld
Tjibbe Joustra © ANP

Dat zegt voormalig coördinator terrorismebestrijding Tjibbe Joustra dinsdag in magazine FD Outlook van Het Financieele Dagblad.

Joustra, die volgend jaar Pieter van Vollenhoven opvolgt als voorzitter van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, is ook voorzitter van de Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (VPB).

Geweldsmonopolie
Het gebruik van geweld is voorbehouden aan de overheid. Volgens Joustra valt aan dit geweldsmonopolie in beginsel niet te tornen. 'Maar', zegt hij, 'ik ben er voor om het begrip in specifieke gevallen op te rekken en de schroom daarover te laten varen. De VPB is hierover in gesprek met het ministerie'.

Volgens hem moeten particuliere beveiligers bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen om een winkeldief aan te houden, te boeien en vast te houden totdat de politie arriveert. Ook op andere gebieden is hij voorstander van verruiming van bevoegdheden van de beveiligers. 'Een beveiligingsauto die een verdachte auto ziet rijden op een industrieterrein kan nu niet in het kentekenregister kijken of er misschien iets verdachts aan de hand is.'

Volgens Joustra heeft de politie nu te veel taken. Hij wijst in dat verband op het forse beslag dat de aanwezigheid van de politie legt op haar totale capaciteit. 'Behoren voetbalwedstrijden tot de kerntaak van de politie? Nee. De politie moet terug naar de maatschappij. Er valt veel capaciteit vrij te spelen als dergelijke taken worden overgelaten aan particuliere beveiligers', aldus Joustra.

Meer particuliere beveiligingsauto's
De Nederlandse politie heeft volgens Joustra inclusief de politieacademie 53.000 formatieplaatsen en er zijn 32.000 particuliere beveiligers. 'Er rijden nu 's avonds al meer particuliere beveiligingsauto's rond dan surveillancewagens van de politie. Er gebeurt al veel meer dan wij beseffen in de openbare ruimte.'

Een goede oplossing voor meer blauw op straat zou kunnen zijn een politieauto te bemannen met een politieman en een particulier, zoals volgens Joustra gebeurt in Scandinavische landen, waar de samenwerking tussen politie en beveiligers veel verder gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden