Joustra blijft actief voor UWV

UWV-topman Joustra legt zijn functie neer, maar zal als adviseur bij deze uitkeringsinstantie actief blijven....

Die regeling houdt in dat Joustra per 1 april definitief opstapt als voorzitter van de raad van bestuur van het UWV, maar ook tot die tijd die functie niet meer zal uitoefenen. Hij krijgt binnen een jaar een 'qua inhoud en beloning' passende baan bij de overheid aangeboden.

In dat jaar blijft hij tegen zijn huidige arbeidsvoorwaarden de overheid adviseren op 'in gezamelijkheid met de raad van bestuur van UWV te bepalen beleidsvelden', schrijft De Geus in een brief aan Joustra.

De Geus heeft hierover vrijdag de Tweede Kamer ingelicht. Dat er een akkoord was over de vertrekregeling van Joustra lekte donderdag al uit. De functie van Joustra bij het UWV wordt tijdelijk waargenomen door topambtenaar Annink van Defensie. Wie hem opvolgt is nog niet bekend.

De Geus wilde van Joustra af omdat die hem verkeerd had ingelicht over de verbouwingskosten van het nieuwe UWV-pand in Amsterdam. De Geus lichtte daardoor zelf de Tweede Kamer verkeerd in, waardoor hij daar onder vuur kwam te liggen. 'De positie van de heer Joustra was onhoudbaar geworden', schrijft de minister vrijdag aan de Kamer.

De Geus streefde naar een snelle en sobere regeling voor het vertrek van Joustra, schrijft hij. De Kamer had geëist dat die regeling niet te duur zou worden.

De Tweede Kamer is tevreden met de afspraken die De Geus heeft gemaakt met Joustra. VVD-Kamerlid Aptroot, die eerder zei dat De Geus door de kwestie-Joustra een 'butsje' had opgelopen, noemde de getroffen regeling vrijdag 'prima'. 'Het gezond verstand is bij beide heren teruggekeerd. Een waanzinnig dure regeling is voorkomen.' Ook D66-Kamerlid Bakker kan goed leven met de gemaakte afspraken. Dat geldt ook voor PvdA-Kamerlid Noorman. Zij spreekt van 'een passsende regeling voor iemand die twintig jaar overheidsdienst achter de rug heeft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden